Tým polských horolezců

Tým polských horolezců Zdroj: Reuters

Odvaha, nebo sebevražda? Polští horolezci chtějí zdolat jako první obávanou K2 v zimě

Dnes se skupina horolezců vydala na cestu do Pákistánu, aby se stali vůbec prvními v historii, kteří dosáhnou obávaného vrcholu K2 v zimním období. Pokud se jim pokus zdaří, zapíší se naši sousedé do historie horolezectví.

Polský tým sestává ze třinácti členů, které vede Krysztof Wielecki, horolezecký šestasedmdesátiletý matador. Tento zkušený horolezec vedl polskou výpravu i v roce 2003, ta však vzhledem k počasí nebyla s to dosáhnout osmitisícového vrcholu. Wielecki uvedl pro agenturu Reuters, že výstup začne 8. či 9. ledna, a pokud půjde vše podle plánu, vrátí se horolezci do základního tábora v polovině března.

K2 leží v pohoří Karákóram na pomezí států Pákistán a Čína a měří 8611 metrů, je tedy druhou nejvyšší horou světa. Patří jí nejedno smutné prvenství – jedním z nich je například fakt, že se o tuto horu pokusilo neúspěšně nejvíce horolezců. Poprvé ji zdolala italská výprava v roce 1954. Další úspěšný pokus proběhl až o třiadvacet let později.

Hora je nechvalně známá svými strmými úbočími, jež jsou strmější než na nejvyšší hoře Mount Everest. Ta je sice vyšší, K2 je však pro svá strmá ledová úbočí obávanější. Při pokusu o zdolání této hory zemřelo již 70 horolezců. Mnoho z nich zemřelo na Bottlenecku, kde jeden špatný krok může znamenat fatální chybu. Těla horolezců navíc často nemohou být snesena do údolí kvůli vysoce nebezpečnému terénu.