Alfa Centauri, kam by chtěli Američané poslat sondu

Alfa Centauri, kam by chtěli Američané poslat sondu Zdroj: Evropská jižní observatoř

Odvážný plán Američanů: Chtějí vyslat sondu k Alfě Centauri, nejbližší hvězdě od naší sluneční soustavy

Americká vesmírná agentura NASA doufá, že po 100 letech, co lidstvo navštívilo Měsíc, by v roce 2069 mohla vypustit průzkumnou sondu k Alfě Centauri, což je nebližší hvězdný systém od naší sluneční soustavy. Problém je v tom, že vědci zatím nevědí, jak sondu k této trojhvězdě dopravit, protože je vzdálená 4,37 světelného roku, což je přes 43 bilionů kilometrů.  

Sonda by podle amerických vědců mohla v případě úspěšné mise prozkoumat i nedávno objevenou exoplanetu (to je planeta obíhající kolem jiné hvězdy než kolem Slunce) Proxima Centauri b, na které by podle některých odborníků mohl existovat život. O plánu NASA jako první informoval známý vědecký časopis New Scientist.

Přípravou letu se zatím zabývá Laboratoř proudového pohonu, která vyvíjí různé typy pohonů pro NASA. Ani inženýři v laboratoři však zatím nevědí, jak by mohla být sonda poháněna. Kvůli ohromné vzdálenosti je potřeba vyvinout alespoň desetinu rychlosti světla, aby byl odvážný projekt vůbec smysluplný.



Koncepty pohonu jsou proto zatím hodně divoké a spekulativní. Jeden návrh zahrnuje technologii laseru svítícího na mikroorganismy, čímž by vyvíjel tah. Další nápady zahrnují nukleární reakce nebo kolize hmoty a antihmoty. I kdyby se však podařilo dosáhnout jen desetiny rychlosti světla, sonda by byla na cestě dlouhých 44 let. A minimálně další čtyři léta by trval přesun dat zpět na Zemi. 

Pokud máte oprávněné obavy, že se výsledků ze sondy vyslané k Alfě Centauri nedožijete, je tady ještě jedna varianta. Existuje totiž ještě projekt Breakthrough Starshot, který má za cíl vyslat maličkou sondu k této hvězdě a ta by dosahovala pětiny rychlosti světla. Vypuštěna by mohla být zhruba za 20 let.