Kniha Ivana Martina Jirouse „Ochranný dohled“

Kniha Ivana Martina Jirouse „Ochranný dohled“ Zdroj: Archív

Ivan Martin Jirous
Ivan Martin Jirous
Ivan Martin Jirous
Ivan Martin Jirous
Legenda undergroundu Ivan Martin Jirous
8
Fotogalerie

Magorův duch pořád ožívá, aneb Co najdeme v „Ochranném dohledu“ legendy českého undergroundu

Magora se jen tak nezbavíme. Duch legendy českého undergroundu a jednoho z nejodvážnějších lidí za bývalého komunistického režimu, Ivana Martina Jirouse (1944 – 2011), pořád ožívá. Samozřejmě už pouze v jeho díle, či v knihách o něm. V prodeji je teď například Magorova (jak se Jirousovi přezdívalo) básnická sbírka Ochranný dohled.

Ochranný dohled vyšel poprvé v samizdatu v roce 1985 a název je odvozen od toho, že totalitní režim na Jirouse skutečně v letech 1985 až 1987 uvalil „ochranný dohled“, což bylo součástí předchozího rozhodnutí soudu (celkem si Magor odseděl v komunistických žalářích osm a půl roku). Básník, spolupracovník legendární kapely The Plastic People of the Universe a vůdčí duch českého undergroundu se tehdy musel denně hlásit v určenou hodinu na služebně Veřejné bezpečnosti v Telči.

Básně, které najdeme v Ochranném dohledu, napsal Ivan Martin Jirous v době mezi květnem až listopadem 1985.

Jako vždy v případě Magora je to poutavé čtení, které se sice vyznačuje občas nedokončeným rýmem, ale vše přebíjí nadhled, sarkasmus a ironie. Ostatně jak sám Jirous říkal: „Já se nepovažuju za básníka, já spíš vím, že miluju poezii.“

Příkladem je například tato báseň: „A sotva jsem dopsal / sedl na kolo – kolem šel / v tmavomodré košili / chlap s kosou. Hle jak se převléká / smrt kmotřička! A vánek od kosy máchnutí (které se nestalo) / šlehl mne přes víčka.“

„Ochranný dohled“ vydalo nakladatelství Maťa, které se kromě jiného dlouhodobě a mimořádně pečlivě věnuje také našemu undergroundu, ve své edici Bouře. Ta mapuje básnická díla českých i zahraničních autorů. Od roku 2010 zde například vyšel William Blake (Svět v zrnku písku), Pavel Zajíček (Chvění), František Gellner (Nové verše) či Jan Vodňanský (Vychechtávky). Celkem už v edici Bouře vyšlo 24 knih. Příští rok například vyjde i francouzský skandalista a provokatér z povolání Serge Gainsbourgh a jeho Prázdno v srdci.