Stockholm - ilustrační snímek

Stockholm - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Švédsko chce omezit sexismus na plakátech a v reklamách

Stockholská zastupitelská rada rozhodla, že se chce ve městě zbavit „nevhodných, rasistických a sexistických plakátů“, které hyzdí švédské hlavní město. Iniciativa vzešla od zástupce stockholsmého starosty Daniela Helldéna. O změnách severského města přinesl informace server Local.se.

„Město je zodpovědné za své obyvatele, kteří by měli mít jistotu, že plakáty a reklamy zde nebudou nikoho urážet a nebudou nevhodné,“ uvedl Helldén v prohlášení na tiskové konferenci, která se ohledně chystané změny konala včera na švédském magistrátu. „Musíme si být jistí, že sexismus a rasismus z plakátů vymizí,“ dodal poté pro server The Local.

Bude zřízen zvláštní výbor, který bude posuzovat vhodnost plakátů a veřejných billboardů. Ta bude mít zvláštní pravomoce týkající se případného odstranění takových reklam. Pokud výbor vyhodnotí reklamu jako nevhodnou, bude moci požádat provozovatele billboardu, aby reklamu odstranila.

Z hlediska švédského práva se nejedná o nijak zásadní změnu, pouze o zefektivnění vynucení vyhlášek, které se tohoto tématu týkají. Existují již vyhláškou daná kritéria, podle nichž se reklama posuzuje jako sexistická či rasistická. Procedura zakazování byla však vždy zdlouhavá, místostarosta si však nyní slibuje zrychlení procesu. Novinkou bude zpřísnění pravidel týkajících se rasistických nápisů na plakátech.

Podobná legislativa není v Evropě výjimkou. Velmi podobný systém funguje například ve Francii a v Německu. Obdobnou úpravu má také Stát Izrael.