Zpěvák Freddie Mercury zemřel na "neexistující" AIDS v listopadu 1991 - ilustrační snímek

Zpěvák Freddie Mercury zemřel na "neexistující" AIDS v listopadu 1991 - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Podle Rusů je nemoc AIDS jen konspirační teorií Západu. Šíření viru HIV přitom nebere v zemi konce

Zatímco celosvětově je nemoc AIDS na ústupu, v Rusku se za poslední desetiletí počet infikovaných virem HIV zvýšil o až o 149 procent. Jedním z důvodů jsou i protizápadní konspirační teorie, které se šíří většinou pomocí nejrůznějších ruských webů. Ty tvrdí, že nemoc je pouhý mýtus a způsob vydělávání peněz pro západní farmaceutické společnosti.

On-line skupiny, fóra a chatové skupiny zaměřené na popírání nemoci AIDS navíc získávají v Rusku pořád na síle. Jedna ze skupin nazvala virus „největším mýtem 20. století“. Léky na potlačování viru HIV nazývá „jedem“ a západní lékaři zabývající se touto problematikou jsou podle ní „vrazi“, kteří pouze chtějí vydělat peníze pro západní farmaceutické společnosti. Informuje o tom například web arstechnica.com.

Mezi další témata těchto skupin patří například postupy, jak správně odmítat léčbu a apokalyptické vize, které hovoří o „plánu na rozšíření viru HIV“ jakožto formy „absolutního ovládnutí světové populace“.

Přitom od roku 2006 se počet nových případů nemoci AIDAS v Rusku zvýšil o 149 procent, zatímco ve zbytku světa je trend sestupný. Každým rokem se v zemi Vladimira Putina objeví o 10 až 15 procent více případů než rok předtím. V Rusku je nyní více než 900 000 lidí žijících s virem HIV.

Podle francouzské agentury AFP se přitom nyní aktivně léčí méně než polovina Rusů s HIV. Důvodů je mnoho, ale mezi tři nejpodstatnější se řadí bohužel i konspirační teorie. Největším problémem je ale nedostatek financí na potřebné léky a nedostatek prevence, která by problémy s nemocí ohroženým lidem objasňovala šíři problému.