Epidemi vidu Ebola v západní Africe - ilustrační snímek.

Epidemi vidu Ebola v západní Africe - ilustrační snímek. Zdroj: Reuters

Zaměstnanci Mezinárodního červeného kříže ukradli při epidemii Eboly v Africe 133 milionů korun

Organizace Mezinárodního červeného kříže se sídlem v Ženevě odhalila několik případů velkých podvodů, které souvisely s jejím bojem proti epidemii Eboly v západní Africe v letech 2014 až 2016. Ztráty, které mají na svědomí zaměstnanci této instituce, dosahují kolem 5,2 milionu euro, tedy v přepočtu 133 milionů korun.

Organizace v minulých dnech podle švýcarských médií uvedla, že v minulých letech investovala při potlačování Eboly (to je nebezpečné virové onemocnění, na které mohou lidé zemřít) v západní Africe několik desítek milionů euro.

Jenže například v Sierra Leoně došlo podle Červeného kříže k tajné dohodě mezi jejími některými bývalými zaměstnanci a bankou, což vedlo ke ztrátě téměř 2 miliony euro. Kolem milionu se „vypařilo“ pomocí falešných faktur ve státě Guinea. A přes dva miliony euro zmizelo v Libérii, kde byly účtovány neoprávněně vyšší mzdy a byly značně nadhodnoceny ceny za některé nakoupené zboží.

Mezinárodní červený kříž hodlá podle svého vyjádření stíhat všechny lidi, kteří se na podvodech podíleli a vymáhat po nich vzniklou škodu.

V některých částech světa ale dochází při podobných akcích mezinárodních organizací k podvodům opakovaně, protože se při nich často používají kvůli rychlému nasazení peníze v hotovosti. Nejrůznější náklady jsou pak vysoce nadhodnocovány, protože kontrola je v některých zemích nesnadná.

Virus Ebola v minulých letech zabil především v západní Africe více než 11 300 lidí a přibližně 29 tisíc se jím infikovalo.