ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK

Na dubajském letišti nahradí bezpečnostní kontroly virtuální rybičky

Na dubajském mezinárodním letišti vás již brzy místo rámů a pracovníků letiště zkontroluje někdo úplně jiný. Někdo, od koho byste to možná nečekali. Spojené arabské emiráty se rozhodly k inovaci, která zatím ve světě není známá. Vaši identitu budou v Dubaji číst virtuální rybičky. 

„Ano, tuto zprávu čtete správně,“ uvedl britský deník Telegraph, který s odkazem na emirátská média tuto zprávu publikoval. Místo zdlouhavého čekání, které má na letištích několik úrovní, bude nyní stačit, že projdete speciálně upravenou chodbou, která bude vybavena čtečkami obličeje. Rybičky, které uvidíte, když chodbou budete procházet, mají jediný význam: upoutat vaši pozornost. Chodba bude vybavena 80 kamerami, kterých by si procházející cestující neměli na první pohled všimnout. Aby ale cestující zvedli oči, musí je něco v chodbě zaujmout.

Právě proto se Emiráty rozhodly, že se z chodby stane virtuální akvárium, ve kterém budou plavat virtuální rybičky. Na ty budou cestující zírat, zatímco je bude snímat jedna z osmdesáti kamer umístěných v modrém tunelu.

Chodba s virtuálním akváriem bude mít charakter biometrické zdi a na konci roku 2018 by se měla objevit na terminálu č. 3 dubajského letiště. Ostatní terminály mají být touto biometrickou chodbou vybaveny do konce roku 2020. Aby cestující mohli projít pouze tunelem a nemuseli absolvovat další kontroly, musí být již před odletem zaregistrováni přes online check-in. Ten již však nabízí většina aerolinek.