Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Flickr

Za nešťastným manželstvím je podle vědců daleko častěji genetika, než cokoli jiného

Nevěra, alkoholismus, týrání či hluboké vzájemné nepochopení jsou označovány jako velmi časté důvody rozpadu manželství. Podle vědců ale vůbec nejčastější příčinou je genetická výbava lidí. U těch, jejichž rodiče se kdysi rozvedli, je prý daleko větší předpoklad, že budou tuto jejich zkušenost opakovat. Informuje o tom nová studie vědců ze švédské Lundské univerzity a z americké univerzity Virginia Commonwealth.

Odborníci, kteří analyzovali statistiky rozvodů, přišli k závěru, že „viníkem rozpadu mnoha manželství není výchova či atmosféra v rodině, ale genetické předpoklady lidí“. Velkým problémem to je například u lidí, kteří vyrostli v dětských domovech a pocházejí tedy z rozvrácených rodin.

„Přesvědčivě jsme dokázali, že genetické faktory určují ve značné míře náklonnost k rozvodu, která se předává z generace na generaci,“ řekla jedna z autorek zprávy, Jessica Salvatore z Virginia Commonwealth University.

Tato neblahá zkušenost se podle vědců často nemění ani tehdy, když se adoptované děti z dětských domovů ocitnou v nové, třeba i šťastně žijící rodině. Ve vlastním manželství pak spíše navazují na zkušenosti z původní rozvedené rodiny.

Celá studie bude zveřejněna v novém čísle časopisu Psychological Science.

Výsledky studie jsou pozoruhodné i v tom, že se liší od informací, které nabízí odborná literatura o rozvodech. „Téměř veškerá předcházející literatura zdůrazňuje, že rozvod byl psychologicky přenášen napříč generacemi, ale naše výsledky ukazují, že genetické faktory jsou daleko důležitější,“ píše se v nové zprávě.