Nevěra - ilustrační foto

Nevěra - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Šmíráci útočí. Firma nabízí odposlechy mobilů

Prodávat přes Internet pervitin nebo semtex není až zas tak úplně zvykem, pro takové komodity musíte na darknet. Přesto se na českém neskrytém Internetu objevila obchodní nabídka, která je absolutně neetická a měly by se jí zabývat úřady. Odposlouchávat někomu mobil nebo k tomu napomáhat by totiž rozhodně mělo být trestné. 

Sedím u počítače a hledím na stránku alibinamiru.cz. A nevěřím svým očím - stejně jako jim nevěřila kolegyně, co mne na stránku upozornila. Vyběhla na ní někde jako reklama, a ona (a následně i já) jsme pak jen valili bulvy.  „Jsme první a jediná agentura v České republice poskytující komplexní servis v oblasti zajištění alibi, důkazů, svědectví a krytí Vašich libovolných aktivit. Společnost Alibi na míru vznikla v roce 2012 s cílem nabídnout profesionální a diskrétní služby všem, kdo chtějí žít podle svých představ bez rizika, že je bude kdokoliv soudit a kritizovat.“  Jasně. Takže když potřebuju někoho oddělat, tak si od nich nechám udělat alibi, že jsem byl ve Švýcarsku. Fakt skvělá služba - i když těžištěm klientely nebudou nájemní vrazi, ale nevěrní manželé. Co služba nabízí?  „Základní alibi: Potřebujete se jednorázově, neplánovaně, nebo naopak plánovaně vyhnout určité situaci? Rádi byste se na pár hodin dostali z rodinného života, bez rizika výslechu a s pocitem klidu, že vše zůstane skryto? Na Vaši žádost vytvoříme libovolné alibi potvrzené emailem. Alibi korespondující s Vaším soukromým, nebo profesním životem. Z libovolné mailové adresy obdržíte pozvánku na pracovní meeting, workshop, večeři s důležitým klientem, třídní sraz apod. Vše bude od existující společnosti.“

Jasně - kašírované důkazy, ty se můžou hodit v soukromí i v případném trestním řízení.   „Alibi na míru: Nic není nemožné! Od vytvoření pozvánky  existující agentury na pracovní meeting, setkání spolužáků po letech, přes dodání fotografií s Vaší osobou na Vámi zvoleném místě, obdržíte reklamní předměty, vouchery, účtenky z hotelu, letenky, budete mít k dispozici nonstop krytí po telefonu v existujícím hotelu, v destinaci, ve které se máte nacházet...a spoustu dalších kombinací tvorby alibi na klíč.“  Nevím, jestli by takové „alibi“ obstálo před policií, spíš myslím, že ne. Ale na manželku by mělo stačit - i když dnes asi není důvod se s ní spíš nerozvést než si nechat vytvářet krytí. Až dosud tedy agentura nabízí věci sice trochu komické, ale v podstatě nic špatného. Když je někdo tak blbej, že lže svý starý, tak ať si na to lhaní klidně pořídí pomůcky. Pak jsem ale v nabídce narazil na něco, co už k smíchu není ani náhodou: „Monitoring mobilu: Chystáte se kupovat mobilní telefon svému dítěti, zaměstnanci a přejete si monitorovat veškeré aktivity zařízení? Přejete si vědět kdy a s kým telefonuje? Jaké je dění v okolí mobilního telefonu? Komu píše SMS zprávy, e-maily? Chcete znát korespondenci aplikací Messenger, Viber, Whats App a dalších? Jaké kontakty a fotografie  má uložené v telefonu? Aktuální gps polohu telefonu, nebo uplynulé pohyby telefonu? Naše služba vám umožní získat všechny tyto informace a mnoho dalších.“ Tedy něco, co by určitě neměl nikdo nabízet.  

Neváhal jsem, vytočil telefonní číslo společnosti, a sdělil jim, že potřebuju odmonitorovat milenku s iPhonem. Pán na druhém konci drátu mi vysvětlil, že by to stálo (za kvartál, na kratší dobu to nedělají) pětadvacet tisíc korun. A že by k jejímu mobilu potřebovali přístup - nebo že bych jí dal mobil nový, který by předtím ošetřili. Pokud jsem dobře pochopil - pracují s tím, že ukradnete partnerce mobil, ke kterému předtím odkoukáte PIN, a firma vám do něj nainstaluje software, který celý telekomunikační provoz zařízení zaznamenává a dává vám možnost do záznamu nahlížet. A pak ten mobil partnerce vrátíte nakažený... Což je zcela bez diskuse nepřijatelné, a úřady by rozhodně nabízení takových služeb měly zatrhnout. „Co vám na to říká policie?“, ptám se. Pán vysvětluje tak krystalicky čistě, že je to opět až k smíchu: „My neděláme vyloženě odposlech mobilu. My vám zprostředkujeme licenci a nahrání software do toho telefonu. A jak vy s tím už naložíte je už čistě na vás. Klient nám vždycky podepíše to, že byl srozuměnej s timhletim a komu on ten telefon dá, komu ho dá k dispozici, to už je na tom klientovi.“

Chápu. Anonymní pán na druhém konci aparátu nekrade, on jenom zlodějům svítí. „My bysme museli mít ten telefon k dispozici,“ říká ale nakonec, když se ptám, jak tu mou milenku nejlépe odsledovat. A tím potvrzuje, že je připraven namontovat do cizího telefonu bez souhlasu jeho majitele odposlouchávací software. Skvělá služba, jsem rád, že si neviditelná ruka trhu dokáže poradit s poprávkou po v podstatě libovolném typu služby. Fakt radost.  Celá ta lumpárna funguje na internetu. Proto jsem neváhal, a poslal link na tento článek na email internetové policie, aby posoudili, zda je zprostředkování odposlechu cizího telefonu v Česku legální. Nabídka, kterou jsem popsal, je totiž zcela jednoznačně za hranou tolerovatelného. A představuje přesně ten moment, kdy se udání stává důležitou a pozitivní složkou občanské společnosti.