Mona Lisa a Monna Vana

Mona Lisa a Monna Vana Zdroj: AFP

Skica nahé ženy mohla být předlohou pro slavný obraz Mony Lisy. Svět malířství rozvířila záhadná kresba

Uhlem kreslená skica ženy s odhalenými ňadry a mírným úsměvem. To je nejnovější objev ve světě malířství, který momentálně víří zajímavý spor: Je žena na skice Mona Lisa, tedy je skica předlohou pro nejslavnější obraz Leonarda da Vinciho, nebo jde o někoho jiného, resp. o předlohu k jinému portrétu?

Skica, o níž se nyní francouzští kunsthistorici přou, byla dříve připisována da Vinciho žákům, kteří zcela jistě nesou hlavní podíl na vytvoření této záhadné skici. Nyní však odborníci tvrdí, že Leonardo da Vinci na kresbě „musel pracovat alespoň z části,“ jak uvedla dnes televize BBC. Testy prováděli kurátoři pařížského Louveru a shodli se, že v kresbě Leonardovu práci skutečně spatřují.

Pak ale vyvstala další otázka. Přestože dívka na skice je Monna Vanna, o čemž zřejmě není sporu, experti nyní tvrdí, že tato dívka mohla být předlohou pro Leonardovu kresbu Mony Lisy. Skica byla od roku 1862 v muzeu Conde renesanční kresby na severu Paříže, až nyní kvůli náležitému prozkoumání byla převezena do Louvre. Odpověď na otázku, zda je, či není Monna Vana předlohou pro Monu Lisu, budou muset kunsthistorici ještě nějakou dobu hledat. Zatím pouze uvedli, že tato možnost je reálná.

Leonardo da Vinci (1452-1519) je považovaný za největšího umělce, který v renesanční Itálii působil. Da Vinci dal světu nejen slavné obrazy nedozírné umělecké hodnoty, ale především vytvořil či spoluvytvořil pojem, který dnes běžně užíváme pro osoby všestranně nadané a v mnoha oblastech talentované či schopné: renesanční člověk.