Je to žena, nebo maskovaný zločinec?

Je to žena, nebo maskovaný zločinec? Zdroj: ČTK

V Rakousku je od neděle na veřejnosti a v úřadech zakázané nošení muslimské burky a nikábu

Od 1. října se v Rakousku nesmí podle nového integračního zákona nosit na veřejných místech a ve veřejných budovách muslimské burky a nikáby. Zákon také omezuje distribuci Koránu a nařizuje žadatelům o azyl povinné jazykové kurzy němčiny a další výuku.

Zákaz celkového zakrývání obličeje ale platí obecně a důvody jsou především bezpečnostní. U našich jižních sousedů žije i několik tisíc velmi radikálních muslimů a existují obavy z možných teroristických útoků. Na veřejnosti je za určitých podmínek povoleno zahalení obličeje na kulturních akcích v rámci vystoupení, masky samozřejmě může použít zdravotnický personál nebo hasiči a dovoleny jsou například i šátky v chladném počasí.    

Porušení zákazu může být od října trestáno pokutou až do výše 150 eur.

„Přijetí a respektování rakouských hodnot jsou základní předpoklady pro úspěšné spolužití mezi většinovým obyvatelstvem a lidmi ze třetích zemí, kteří u nás žijí,“ informovala podle webu The Local ve svém prohlášení k novým předpisům vídeňská vláda.

Otázkou je, jak budou na zákaz reagovat početné turistky z arabských zemí, které jezdí s rodinami především do Vídně a rakouských lázní. Bývá mezi nimi i hodně zcela zahalených žen. Zákon byl přijat v květnu v rámci přitvrzení některých opatření týkajících se velké migrace a posílení bezpečnosti. Letos se očekává, že v Rakousku požádá o azyl přes 30 tisíc uprchlíků.

Rakousko navíc čekají 15. října parlamentní volby a podle průzkumů by je měla vyhrát Rakouská lidová strana, kterou vede pouze jedenatřicetiletý charismatický ministr zahraničí Sebastian Kurz. Právě ten v posledních dvou letech vystupuje velmi tvrdě proti nelegální migraci, radikálnímu islámu, požaduje větší kontrolu hranic a kritizuje země, jako je například Turecko.