Video placeholde

Zneužívaný Cartman, vidláci protestující proti technologiím a Randy stavitel. South Park je zpět!

Animovaný seriál tvůrců Treye Parkera a Matta Stona letos slaví neuvěřitelných 20 let. Už to dávno nejsou jen sprosté příhody čtveřice školáků, ale silná satira na americké poměry. A stejně začíná i 21. série, která odstartovala 13. září epizodou Bílí lidé renovují domy. Jak se start do jubilejní série povedl?

South Park začíná pozvolna. V aktuální epizodě hrají prim asi dvě momentálně nejpopulárnější postavy – Eric Cartman a Randy Marsh, otec jednoho z jeho kamarádů. A i když by se mohlo zdát, že půjde o neuvěřitelně nabitou epizodu, opak je pravdou. Postavy si vzájemně ubírají prostor a hlášek i třeskutě vtipných scén je tedy poskrovnu.

Ústředním motivem jsou chytří domácí pomocníci od Applu, Googlu a Amazonu, kteří vás poslouchají na slovo. Proti nim se bouří bílá lůza skandující nesmrtelnou hlášku „They took our jobs!“ (Berou nám práci!) s jižanským přízvukem. Mezitím se Randy se svou ženou dali na přestavování domů ve stylu populárních amerických reality show a Cartman řeší vztahovou krizi se svou přítelkyní Heidi z minulé série.

Zatímco by pravidelný divák čekal aktuální pohled tvůrců na černošské nepokoje, teroristické útoky či záplavy, první epizoda se omezí jen na vtipnou kritiku digitálních vychytávek, konfederační vlajky a rozhněvaných bílých mužů. Navíc je tu patrná jasná snaha odstřihnout se od dějové linie, která nás provázela 20. sérií. V té na sebe jednotlivé díly navazovaly a není jasné, zda tento trend dodrží tvůrci i letos. Konec nejnovější epizody nám toho moc nenaznačil.

První epizoda je tedy vlažná – není to úplný propadák, ale ani díl, na který se bude jednou vzpomínat. Je to zkrátka poctivý South Park s příslibem, že ty zásadní díly ještě přijdou.