Vydejte se na nejkrásnější místa Nizozemska a pokochejte se jimi z paluby lodi

Vydejte se na nejkrásnější místa Nizozemska a pokochejte se jimi z paluby lodi Zdroj: Jan Mottl

Proplavba Utrechtem
Vydejte se na nejkrásnější místa Nizozemska a pokochejte se jimi z paluby lodi
Malebné městečko Aldeboarn na Rašelinové trase
V Broekermeerdijku má každý hausbót vlastní přívoz s provazem, pomocí kterého se majitel přepravuje na břeh.
Na Sailu Amsterdam můžete zdarma prošmejdit všechny vystavené lodě a bárky.
10
Fotogalerie

Vydejte se na nejkrásnější místa Nizozemska a pokochejte se jimi z paluby lodi

Díky husté síti plavebních kanálů můžete každý den proplouvat jiným městem, vystoupit, kde se vám zachce, a dát si kávu na břehu. Dovolená na lodi je ideální kombinace pohybu a povalování na palubě.

Dovolená na lodi je dostatečně akční pro tátu, odpočinková pro mámu a zároveň bezpečná pro děti. Zvládnou ji i ti, kteří se rádi válejí na pláži, tedy když jim nebude chybět teplé moře. Osušky si mohou natáhnout na přídi a vesele se opalovat. Užijí si ji karavanisté i vodáci. Na motorovou loď se do Nizozemska můžete vypravit bez kapitánských zkoušek. Samozřejmě se doporučuje si řízení lodě osahat třeba při cvičné plavbě na Vltavě v Praze.

Nizozemsko se rozděluje na několik plavebních oblastí. Nejlepší je Sever a Střed, kde vás nebude trápit příliv a odliv, kvůli němuž je Jih a Wattové moře jen pro zkušené skippery. Nizozemci dotáhli vodní hospodářství do takové dokonalosti, že znají téměř na centimetry hloubku řek a vodních kanálů. Když se podíváte do lodních map, zjistíte i výšky jednotlivých mostů, což je jedním z vodítek pro plánování trasy. Sever je spíše pro rodiny s dětmi, poklidnější oblast s menšími městy a pasoucími se koňmi a ovcemi. Střed je ideální pro mladší a ty, kteří vyhledávají ruch větších měst.

Každý si tu najde to své. Plánovat trasu tak můžete podle nálady, protože se lze s lodí vyvázat téměř kdekoli. Jeden den spíte uprostřed města a druhý den třeba na samotě v přírodě.

Kanály často vedou přímo centrem měst, ve kterých lze loď vyvázat a projít se nebo si posedět v kavárničkách podél vody. Loď je tak daleko komfortnější oproti autům, která do středu měst často nesmějí. A když si nedáte kávu přímo na břehu, můžete se posadit na přídi, kam vám vlastnoručně uvařenou přinese posádka.

Střed Holandska

Když poplujete „Středem Holandska“, jak se lidově říká provinciím Severní a Jižní Holland, sáhněte raději po nižší lodi. Ideální výška je 2,45 nebo 2,85 metru. Nebudete tak omezeni pevnými mosty, které byste s vyšší lodí nepodjeli. Když budete mít nízkou loď, dostanete se třeba do centra Amsterodamu nebo Utrechtu. Ten je opravdovou lahůdkou, utrechtské centrum protíná gracht, městský vodní kanál, který je doslova obsypaný kavárničkami. A projet některé mosty je uměním i pro zkušenější skippery. Utrechtem proplujte ze severu na jih a raději vpodvečer, kdy žijí kavárny podél kanálů. Pojedete tak stejným směrem jako desítky dalších lodí a kánoí.

Například při týdenní dovolené ve „Středu Holandska“ můžete proplout centrem Amsterodamu, Utrechtu, Leidenu, Haarlemu či Goudy. Rotterdam je spíše pro zkušenější skippery, protože je tu doprava rušnější a musíte si dávat pozor i na obrovské šífy.

Ti, kteří chtějí za každou cenu vidět moře, mohou doplout do městečka Katwijk aan Zee s dlouhými písečnými plážemi.

Do malebného Volendamu se dostanete průplavy přes Monnickendam a Marken, zpátky poplujete směrem na jih. Ve vedlejším Edamu probíhají každou středu dopoledne sýrové trhy. Jestli si chcete prohlédnout sýrárnu, zastavte se v Alida Hoeve ve Volendamu nebo ve Boerderij de Willigen mezi Amsterodamem a Utrechtem.

Rodinná udírna makrel a úhořů Palingrokerij Dirk en Anneke Eveleens v Burgerveenu kousek od Amsterodamu má své kouzlo. Sice se jedná o malý obchod, ale vše si sami udí hned za krámem. Prodávají zhruba dvouleté úhoře, kteří jsou nejlepší v housce.

Cesta na sever

Na Severu Nizozemska není výška lodě tolik důležitá, většina mostů je zvedacích. Jestli pojedete s menšími dětmi, je ideální loď s jednou úrovní paluby. Nejbezpečnější lodí je pak typ Boekanier, kde máte děti neustále na očích.

Zastavte se v nizozemských Benátkách. Městečko Giethoorn má totiž vodní kanály místo ulic. Nizozemci tu vytvořili idylické bydlení přímo na vodě. Nejlépe si ho prohlédnete ze člunu s elektromotorem, který si zde lze půjčit. S ním se dostanete do každého zákoutí a můžete se tak kochat malebným městečkem. Najdete tu také stezky pro pěší, cyklostezky a restaurace.

Mezi další „must see“ patří ostrůvek Marchjepôle na jezeře Tjeukemeer mezi městy Sneek a Lemmer. Je to ideální místo na grilování i stavění hradů z písku. Koupat se tu mohou děti i psi. Doporučujeme připlout sem raději dopoledne, protože se tu místa pro lodě plní rychle.

Přístavní městečko Sloten si zamilujete. Je jedním z nejfotogeničtějších míst Nizozemska. Malebné uličky, tradiční mlýn, ale i pranýř či dělo, u kterého se můžete vyfotit.

Děti můžete vzít do AquaZoo Friesland v Leeuwardenu, kde chovají vodní živočichy, které můžete v Nizozemsku spatřit. Dozvíte se například, jak žijí tuleni a lachtani.

Pro tatínky pak bude zážitkem největší přečerpávací parní hráz v Lemmeru. Je provozuschopná a udržuje stav vody ve Frísku.

Stále vznikají nové vodní cesty a nabízejí možnosti plánování nepoznaných tras.Poslední, Elfstedentocht, se otevřela před třemi lety. Jde o krásnou trasu vedoucí 11 hanzovními městy, která je známá bruslařským závodem. Když zamrznou vodní kanály, závodí se na této trase na bruslích.


Proč je motorováloď nejlepší?

  • Na lodi platí staré rčení: Cesta je cíl. Právě to si užíváte. Výhledy na ovce, ale i malebná města a městečka, která se mění každou chvíli. Na kanálech je omezená rychlost, aby vlny nepodemílaly břehy, a tak máte dostatek času si vše prohlédnout. Kanály totiž v minulosti sloužily jako hlavní dopravní tepny, takže vedou podél malýchfarem, ale i centry měst a městeček.
  • Naopak auto funguje spíše pro přemístěníz bodu A do bodu B. Ne všude vás nechají zaparkovat a většinou vás nepustído centra měst, kam ale lodě plují běžně.
  • Trochu jiná dovolená je při plachtění, které je ale spíše sportem než poznávací dovolenou. Díky výšce stěžně se většinou nedostanete do menších městeček a je vám zapovězeno i mnoho menších kanálů.
  • Víte, že loděmajív Nizozemsku přednost? Kde jinde by kvůli lodím zvedli (třeba dálniční) most nebo vybudovali akvadukt, aby lodě mohly nerušeně plout?

Králůvden

Jeden z největších mejdanů na světě pulzuje oranžově. Celé Nizozemsko se oblékne do oranžové – barvy vládnoucí Oranžsko-nasavské dynastie. Vídají se roztodivnékostýmy, které neznají hranic. Oslavují se tak 27. dubna narozeniny krále Viléma-Alexandra. Největší párty bývá v Amsterodamu, kde se v ulicích konají malé koncerty, ale i blešáky a pouliční občerstvení. A amsterodamské grachty se naplní různými plavidly, která se mění v malé tančírny.


Na kolikto vyjde?

  • Cena za půjčení lodě závisí na době, kdy plánujete dovolenou, velikostitypulodě. Například na týden v hlavní sezoně vychází pronájem lodě se dvěma hvězdičkami pro čtyři osoby na 5000 korun na osobu, za čtyřhvězdičkovou zaplatíte 10 000 korun za osobu.
  • Týden vyjde osmičlennou posádku na dvouhvězdičkové lodi na 4000 korun na osobu, čtyřhvězdičková loď pak vychází na 8000 korun na osobu. Ale lze si objednat i luxusnější a dražší loď.
  • Ostatní náklady spojené s plavbou (pohonné hmoty, poplatky za mosty, zdymadla, přístavy) se odvíjejí od velikosti lodě. Pohybují se v rozmezí 5000 korun u nejmenších lodí až 10 000 korun u těch největších.
  • Další informace najdete na www.holandskonalodi.cz

SailAmsterdam

Nejočekávanější evropská akce – přehlídka velkých plachetnic. Stovky plavidel připlouvají jednou za pět let do přístavu v Amsterodamu na velkolepou přehlídku, jednu z nejočekávanějších námořních událostí. Můžete si zdarma projít paluby i podpalubí kotvících lodí.

Další ročník se plánuje na rok 2020. Odhadem akci navštíví až 8000 lodí. Posledně si lidé prohlédli bitevník, ponorku, ale i repliku brigy La Grace, která pluje pod českou vlajkou. Raritou byl ruský 117,5 metru dlouhý čtyřstěžník Sedov.

V rámci Sail Amsterdamu probíhá doprovodný program. Mezi nejzábavnější akce patří plavba netradičníchplavidel, která proplouvají historickými kanály Amsterodamu. Nechybí ani prezentace námořníchsborů či rekonstrukce námořních bitev. Asi nejzajímavější je pak příjezd lodí, tzv. Sail-in.