Video placeholde
Pochod Prague Pride 2017
Pochod Prague Pride 2017
Pochod Prague Pride 2017
Pochod Prague Pride 2017
Pochod Prague Pride 2017
34
Fotogalerie

JXD na Prague Pride: Pojďme se chvíli nebavit o homosexualitě!

Právě jsem se vrátil z Prague Pride. Kromě zjištění, že tam bylo hodně homosexuálů, jsem vyinvestigoval i jednu docela zásadní věc: Homosexualita je jako politické téma vyčpělá, prázdná a zcela zbytečná. Prague Pride už není politická, ale kulturní akce!

Celý pochod Prague Pride začal lízáním. Prosím oplzlé čtenáře mužského pohlaví, aby si nepředstavovali hromadné lesbické orgie! Lízat dávala policie ČR, a to konkrétně priotidrogový test Drug Wipe řidičům všech alegorických vozů, které na Václavák přijeli. Po této úřední vložce začalo vřít samotné dění festivalu. A já, protože jsem psal o Prague Pride už několikrát, jen sledoval, zda se dostaví všichni očekávaní demonstranti.

A dostavili se. Nejprve jsem viděl pěkného kožeňáčka v černých kožených řemenech oděného, který až na knír nápadně připomínal Freddieho Mercuryho. Pak přišel i latexáč, který se nemusel bát, že ho někdo pocintá zmrzlinou či spermatem - jeho obleček byl evidentně omyvatelný. Stejně tak se dostavila obligátní skupina duhových gayů, kdy jeden každý z nich byl celý namalovaný na jednu z barev duhy. Společně pak vytvářeli choreo duhové vlajky hrdosti gayů. A také byly - což mne opravdu překvapilo - přítomny některé velké (hlavně počítačové) společnosti, které měly na Václaváku své stany s pro tuto příležitost do duhova pojednanou firemní značkou. A především byly stovky, stovky, a nakonec i tisíce gayů, leseb, domin, transgender lidí, fetišistů, masochistů a vůbec všech, kteří to mají se sexualitou poněkud menšinově.

No a všichni tihle lidé slavili, měli radost, že mají průvod, byli veselí, vzájemně se zdravili a bylo poznat, že jsou rádi, jak tuhle pouť vesele uhlídali, když jim dal pánbůh zdraví. A jak jsem tam medzi nimi chodil, najednou jsem zaznamenal, že kromě jednoho alegorického vozu upozorňující na perzekuci gayů někde v Tramtárii vůbec, ale ani náznakem nešlo o politickou akci. Bylo to - pokud mohu srovnat - něco jako Million Marihuana March, Jízda králů, případně pak průjezd konvoje majitelů automobilů značky Corvette Prahou. Prostě - kulturní akce, mejdan, nic politického, nic, co by souviselo s lidskými právy, občanskou společností či demokracií. 

A tak myslím, že je čas zařadit Prague Pride mezi kulturní akce - menší než Colours nebo Vary, ale pořád významné. Politický náboj zaplaťpánbůh z reality Prague Pride mohl vymizet, protože homosexualita a sexuální jinakost jsou v Česku plně normalizovány, tolerovány a akceptovány. Takže si myslím, že v příštích letech by neměla media věnovat Prague Pride pozornost jako politické akci, ale psát o něm podobně jako o vinohradském masopustu. Nic víc (a nic míň) než mejdan jedné konkrétní subkultury totiž Prague Pride už dávno není.