Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Hodný český zemědělec a zlý zahraniční supermarket

Roky slýcháme nejen od našich předních politiků, ale i přímo od zemědělců, respektive od jejich předáků v kravatách, že prý zahraniční nadnárodní obchodní řetězce – tedy ty různé Lidly, Tesca, Kauflandy, Alberty a další, utiskují nebohé tuzemské výrobce a pěstitele potravin tím, že na jejich produkty nasazují vyšší, či dokonce likvidační marže!

Čímž se divákům a čtenářům podsouvá dlouhé roky perfidní myšlenka, brnkající krapet i na národní strunu. Tedy že potraviny od našich chudáků zemědělců ti zlí supermarketoví cizáčtí obchodníci oproti zahraniční konkurenci de facto více zdražují, a činí je tak hůře prodejné. Anebo dokonce zcela naprosto neprodejné!

Jasná diskriminace, pomyslí si čtenář, spotřebitel a za pár týdnů zase opět jeho veličenstvo volič.

Nicméně tato oblíbená hypotéza dostala nedávno značnou logickou puklinu. A to přímo z ministerské úrovně. Z doposud neveřejných výsledků zkoumání, analytických obhlídek a průzkumů ministerstva financí (pozor, ne zemědělství), nedávno vyplynulo, že je tomu, a teď se držme, takřka zrovna naopak. Nadnárodní řetězce nakupují české potraviny od našich výrobců zpravidla (samozřejmě i zde se najdou výjimky) za vyšší ceny, než za kolik kupují srovnatelné výrobky ze zahraničí!

Dle ministerského průzkumu byla marže u tuzemských produktů v šesti z osmi šetřených druhů potravin nižší, opravdu nižší.

Takže když se nad tím zamyslíme komplexněji, tak to, dámy a pánové (moravský publicista by možná řekl i „děcka“), v praxi znamená, že zahraniční řetězce naopak částečně tuzemské potraviny velmi často zvýhodňují. Neskutečné? Ale je tomu paradoxně skutečně tak!

A pak se v tom vyznejte, paní Müllerová, řekl by dnes pravděpodobně spotřebitel Josef Švejk.

Zkrátka a dobře – pohádka o českých hodných zemědělcích a zlých supermarketech neplatí, ač se tak ráda z úst politiků poslouchá. Nic není černobílé, vážení čtenáři. Dokonce ani cena za váš nákup v supermarketu.

A teď již vzhůru do obchodů, ať se kola ekonomiky nepřestanou točit ani o prázdninách!

Autor je právník a VŠ pedagog.