Video placeholde

Co je smrtící po srážce Země s asteroidem? Ne tsunami a zemětřesení, ale tlakové vlny a vítr

Vědci z britské Univerzity v Southamptonu prostřednictvím počítačové simulace předpověděli, co by se na Zemi dělo po srážce se sprškou asteroidů (správně planetek) různé velikosti. Ukázalo se, že hollywoodské filmy se pletou. Většina obětí by nepodlehla mohutným vlnám tsunami, požárům nebo zemětřesením, ale tlakovým vlnám a větru, který by mohl se zemí srovnat celá města.

Asteroidy, které by pro lidstvo představovaly existencionální hrozbu zasáhnou Zemi asi jednou za pět set tisíc let. Asteroidy o velikosti okolo sto čtyřiceti metrů, které by byly schopné srovnat se zemí města nebo celé oblasti, pak planetu zasáhnou asi každých deset tisíc let.

Naposledy obyvatele Země ohrozil ani ne dvacetimetrový objekt, který v roce 2013 vybuchl nad ruským Čeljabinskem. Tlaková vlna, odpovídající 30 až 500 kilotunám TNT, vyrazila okna tisíců budov v okruhu sto kilometrů. Především střepy z oken bylo zraněno asi 1500 lidí. V porovnání s čeljabinským incidentem měl mít objekt, známý také jako tunguzský meteorit, vybuchnuvší v roce 1908 v centrální Sibiři, sílu 10 až 25 megatun TNT.

Simulace britských vědců počítala s dopadem padesáti tisíc asteroidů různé velikosti. Krátery, zemětřesení a destrukce budov překvapivě představovaly jen menší skupinu příčin úmrtí obětí. Plných šedesát procent obětí katastrofy by podle výsledků podlehlo důsledkům tlakové vlny a větru poté, co by větší asteroidy vybuchly, tak jako v případě tunguzského a čeljabinského objektu, ve vzduchu nad povrchem Země.

Tsunami by překvapivě neměla takovou sílu, jelikož charakter mnoho částí pobřeží by vzedmuté vlny utlumil. Eric Christensen však nabádá ke klidu. Nespat strachy ze zásahu vašeho města asteroidem nemusíte. Vědec upozorňuje na fakt, že 98 % povrchu planety Země je neobydleno nebo obydleno jen velmi řídce. Pravděpodobnost, že by tak kosmický objekt jakékoliv velikosti dopadl do obydlené oblasti, je velmi malá. I proto představuje čeljabinská událost velkou raritu.