Gustáv Husák, Lubomír Štrougal

Gustáv Husák, Lubomír Štrougal Zdroj: Profimedia.cz

Polsko chce vyšetřit smrt 13 Poláků, které zabila československá železná opona

Podle zprávy Platformy evropské paměti a svědomí obdržel polský Institut národní paměti spis týkající se 13 případů úmrtí polských občanů na československo-rakouských hranicích, k nimž došlo mezi lety 1961–1965. Případ už v Polsku vyšetřují a není vyloučeno, že padne obvinění například vůči bývalému československému politikovi Lubomíru Štrougalovi.

Spis týkající se 13 zabitých Poláků má již polský státní zástupce Andrzej Pozorski, který vede Hlavní komisi pro stíhání zločinů proti polskému národu. Všech 13 mrtvých zemřelo kvůli kontaktu s hraniční „železnou oponou“ v podobě drátěného plotu, který do těl svých obětí vysílal napětí o několika tisících voltů. Podle zprávy Centra dokumentace totalitních režimů je „hlavní, dosud žijící zodpovědnou osobou“ jmenovaný Štrougal, komunista zastávající pozici ministra vnitra a také předsedy vlády. Neprodyšnou hranici mezi svobodným Rakouskem a komunistickým Československem se snažili lidé překonat, aby se dostali z totalitního do svobodného světa. Často za to však bohužel platili životem. 

Těla třinácti Poláků bude nutné kvůli důkladnému prošetření exhumovat. „Ústav národní paměti má velký zájem o lokalizaci a exhumaci ostatků polských uprchlíků zabitých na železné oponě v bývalém Československu. Badatelé Platformy mu poskytnou potřebná data co nejdříve,“ uvedla v tiskové zprávě Institutu národní paměti Neela Winkelmannová.

Polské instituce jsou svou důsledností ve zkoumání a identifikaci zločinů minulých režimů velmi precizní. Byl to právě tento institut, který nedávno zveřejnil velice podrobné a digitálně zpracované seznamy všech dozorců SS, kteří se podíleli na vraždách Židů v koncentračním táboře Osvětim a vyhlazovacím táboře Osvětim II. Březinka.