Video placeholde
David Bowie
David Bowie
David Bowie
David Bowie
David Bowie
25
Fotogalerie

Den, kdy se zrodil glam rock. Před 45 lety představil David Bowie Ziggyho Stardusta

Před 45 lety, 6. června 1972, představil britský zpěvák David Bowie album, které jej zařadilo do klubu nejvlivnějších autorů moderní hudby a které také položilo základ nového žánru glitter (glam rock). Ve svém vrcholném albu The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars vytvořil provokatér Bowie postavu ZiggyhoStardusta, rockové hvězdy, kterou rozdrtí vlastní kult osobnosti.

Ziggy Stardust, android s oranžovým přelivem, se stal Bowieho karikaturou a v jeho příběhu zpěvák odhalil i svůj strach před nekritickým obdivováním společenských idolů, mezi které sám patřil. Bowie tehdy také šokoval publikum ženskými šaty a postavou "ženo-muže", která dala podnět k diskusím o Bowieho sexuální orientaci a mnoha drbům, s kým se ocitl v posteli. V roce 2010 byl přebal alba vybrán do desítky obalů klasických rockových alb, které vydala na známkách britská pošta.

S hudbou začal David Bowie v rodném Brixtonu (narodil se 8. ledna 1947) jako saxofonista. Na střední škole hrál v několika skupinách a svou první vážnější skupinu Davie Jones and the King Bees založil v roce 1963. V roce 1965 přijal David Robert Jones umělecké jméno David Bowie, aby se vyhnul záměně s hercem a zpěvákem Davym Jonesem.

Mezi slavné ho poprvé katapultoval v roce 1969 singl Space Oddity ze stejnojmenného alba. Skutečnou slávu mu přineslo v roce 1972 album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Zaujal nejen originálními rytmy, melodiemi a experimentováním s hudebními styly, ale také na svou dobu extravagantními kostýmy a maskami, stejně jako scénickým pojetím koncertů. Postupně vystupoval v různých scénických proměnách jako Ziggy Stardust, Aladdin Sane nebo Thin White Duke.

Bowie vydal kolem 25 studiových alb, byl také producentem a skladatelem pro takové veličiny jako Lou Reed či Iggy Pop, s některými kolegy natočil i duet. V roce 2004 Bowie absolvoval operaci srdce. První příznaky onemocnění se tehdy projevily během červnového koncertu v Praze, který kvůli bolestem nedokončil. Od té doby se držel v ústraní a před veřejností poté vystoupil v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku, kde v posledních letech žil. Zemřel loni v lednu ve věku 69 let na rakovinu dva dny po vydání svého 25. studiového alba Blackstar.