Kolik lidí se chrání před „zdravým“ jarním sluncem?

Kolik lidí se chrání před „zdravým“ jarním sluncem? Zdroj: Profimedia.cz

Chytali jste o víkendu první paprsky? Místo doplnění déčka si dřív poškodíte DNA

O škodlivých účincích slunečního záření na kůži toho byla napsána kvanta. Před dovolenou v Chorvatsku tak také Češi každoročně nakoupí opalovací krémy, protože nehledě na rakovinového strašáka přece jen většina Středoevropanů není schopna týdenní ležení na jadranském slunci s Karlovačkem v ruce přežít bez ošklivých spálenin. Kolik lidí se ale chrání před „zdravým“ sluníčkem na konci května? Vědci z Americké akademie dermatologie upozorňují, že nebezpečné je i tolik populární jarní chytání déčka.

Ačkoliv vystavování kůže sluníčku opravdu iniciuje proces, při kterém kůže produkuje látku proměňující se následně v játrech na vitamín D, odborníci doporučují poskytnout vitamín tělu raději prostřednictvím potravy. Pokud tak chcete udělat něco pro své zdraví, přestaňte se vymlouvat na „chytání déčka“ za účelem získání opálení, které už stejně dávno vyšlo z módy, a jezte vajíčka a ryby a pijte pomerančový džus.

Kromě toho, že ultrafialové záření nutí tělo produkovat v malých dávkách vitamín D, stojí také za poškozováním DNA našich kožních buněk. Spáleniny jsou přirozenou reakcí imunity, která se snaží poškozenou DNA opravit. Zrudnutí kůže způsobují buňky aktivizující svůj imunitní systém a proudící v žilkách pod povrchem spálené kůže.

Pokud je postižení příliš rozsáhlé, imunita to nakonec vzdá a kůže se začne loupat. Dlouhodobé opakování tohoto procesu pak může u mnoha lidí vést k rakovině kůže. A teď si zkuste vzpomenout kolikrát jste za posledních několik let z různých ploch svého těla sloupávali po vydařené opalovačce kusy kůže.

Chytat déčko tak američtí dermatologové nedoporučují právě z těchto důvodů. V roce 2014 byla provedena studie na 71 lidech, kteří byli po dobu jednoho týdne vystavováni zvýšenému slunečnímu záření během dovolené u moře nebo na horách. Po intenzivním slunění sice měli vyšší hladinu vitamínu D, zároveň u nich však byly přítomny chemické látky indikující snahu těla opravit genetická poškození DNA.

Rozumné je proto nepodceňovat slunce ani na jaře. Užívat si krásného počasí venku ano, ale vždy s opalovacím krémem v kapse!