Německá společnost Cannabiskonsum se rozhodla pro netradiční výzkum.

Německá společnost Cannabiskonsum se rozhodla pro netradiční výzkum. Zdroj: iStock

Manifestace za legalizaci marihuany ve Vancouveru
Konopné produkty
Hledá se 25 000 dobrovolníků.
3
Fotogalerie

Vědci hledají 25 tisíc dobrovolníků pro výzkum. Nabízejí 30 gramů marihuany měsíčně zdarma

Je vám více než 18 let, jste duševně a psychicky zdraví, nejste na ničem závislí a užíváte konopí neboli ve slangové řeči hulíte trávu? V tom případě se můžete zapojit do výzkumu a kouřit pár let pro dobrou věc – pro vědu. Ne, tohle není hoax. 

Pro výzkum, který se má uskutečnit v Německu, hledají vědci 25 000 dobrovolníků. Kdo podmínky splní a bude do výzkumu zařazen, dostane 30 gramů trávy na měsíc.

„Je na čase, aby se věda více angažovala v otázce rekreačního užívání této drogy. V Německu ji pravidelně kouří několik miliónů lidí,“ cituje šéfa studie Marka Dörreho německá mutace portálu The Local.

Vedoucí výzkumník projektu Dr. Thomas Schnel dodává, že marihuana byla v rámci drogových výzkumů dlouho opomíjena. „Výzkumy se zaměřovaly pouze na specifické skupiny uživatelů konopí, a to buď na přímo závislé, nebo na ty, u kterých se kvůli užívání rozvinula nějaká duševní porucha,“ tvrdí. „U většiny lidí se ovšem ani jedno nedostavilo,“ doplňuje. 

Německo se začátkem roku připojilo k zemím, které povolily užívání marihuany pro lékařské účely. Mezi ně patří Česká republika, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Makedonie, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Slovinsko, Španělsko a Velká Británie.

VIDEO Podíejte se na rozhovor s Martinou, které na její nemoc zabírá jen léčebné konopí

Video placeholde
VIDEO: Rozhovor s Martinou Kafkovou Mejzlíkovou, které na její nemoc zabírá jen léčebné konopí • Martin Bartkovský