Milan Šteindler.

Milan Šteindler. Zdroj: Profimedia.cz

Milan Šteindler si našel k sobě mladou přítelkyni.
Milan Šteindler
Milan Šteindler umí zahrát prostě cokoliv! Dokonce i křečka.
Milan Šteindler byl nervózní.
Milan Šteindler ve fifi lmu v mnoha předmětech zaostává.
22
Fotogalerie

Milan Šteindler dnes slaví šedesátiny. Proslavily jej lekce němčiny Alles Gute, divadlo Sklep či film Vrať se do hrobu

Topry fečer, mili difaci. Fitame fas u další lekce nemeskeho jazyka… Takto obvykle zněla jedna z prvních vět svérázných kurzů němčiny „Alles gute“ v  pořadu Česká soda. Vycházela z úst herce a režiséra Milana Šteindlera, který společně se svým tvůrčím kolegou a kamarádem Davidem Vávrou učinil z těchto jazykových lekcí jeden ze šlágrů rané polistopadové zábavy. Vedle toho je Milan Šteindler jako herec či tvůrce podepsán pod řadou nezapomenutých filmových snímků či jako spoluzakladatel divadla Sklep. Dnes tento jedinečný umělec slaví své šedesáté narozeniny.

Nemalé množství filmů, ve kterých si tento pražský rodák zahrál, už dávno zlidovělo. Ať už se jedná o roli sociologa Víti ve snímku „Vrať se do hrobu“, příslušníka Veřejné bezpečnosti v hořké komedii „Díky za každé nové ráno“, učitele a taxikáře ve Vorlově „Gymplu“ či otce-workoholika v letní teenagerovské komedii „Rafťáci“, ve všech těchto filmech vtiskl Šteindler svým rolím originální a svéráznou komiku až satirický nádech.

Video placeholde
Ukázka z pořadu Alles Gute • Facebook.com

Diváci jej mohli shlédnout i ve snímcích „Vesničko má středisková“, „Kopytem sem, kopytem tam“, „Cesta z města“, „Skřítek“, „Corpus Delicti“ nebo „Probudím se včera“. Zahrál si i v řadě televizních seriálů, z nichž mezi nejznámější patřily „Redakce“, „Život na zámku“ či „Gympl s (r)učením omezeným“. Opomenout nelze ani i jeho další režisérské počiny jako „Perníková věž“ nebo „O život“.

Video placeholde
Z filmu Vrať se do hrobu • Archív

Šteindler patří k zakladatelům legendárního pražského divadla Sklep. To v roce 1971 založil společně se svým stejně starým spolužákem Davidem Vávrou ve sklepních prostorách domu jeho babičky. Z něj v následujících letech vyrostla přední populární pražská nezávislá divadelní scéna s poetistickým humorem a jemnou parodií. Jejich původní duo následně doplnili známé osobnosti jako například Tomáš Hanák, Eva Holubová či Tomáš Vorel.

Šteindlerův autorský rukopis vedle filmů nesou i reklamy či videoklipy. Mezi nejznámější patří reklama na barvu, „která přežije i vaši tchyni“, nebo klip skupiny Lucie, kde místo muzikantů účinkovali členové divadla Sklep.

Herec v minulosti k sobě připoutal i pozornost bulváru, a to především díky svému divokému manželství s manželkou Janou, s níž má děti Johanu a Olivera. Rozvodové řízení trvalo celých sedm let. Šteindler přiznal, že během něj čelil manželčiným agresivním výstupům. Ta mu údajně polila ve spánku rozkrok lepidlem a poleptala mu přirození. „Bylo to hodně hnusný, nechtělo to jít pryč. Poleptalo mě to, naštěstí ne tolik, abych byl nefunkční,“ uvedl před časem v jednom z rozhovorů.