Hlízy jakonu jsou nejlepší syrové,  ze sušených listů je pak skvělý nápoj nejen pro diabetiky.

Hlízy jakonu jsou nejlepší syrové, ze sušených listů je pak skvělý nápoj nejen pro diabetiky. Zdroj: Darina Křivánková

Jakon, pozdrav z říše Inků: Chutná jako ovoce, vypadá a pěstuje se jako brambora

Chia, amarant, quinoa… A také jakon. To jsou rostliny, potažmo potraviny, s nimiž se seznamujeme teprve v posledních letech. Zejména hlízy jakonu jsou pro nás stále utajeným pokladem. Přitom se pěstují stejně jako brambory nebo okrasné jiřiny. Není v tom žádná věda.

Stačí je vykopat ze země, oloupat a sníst. Nic jednoduššího už není. Přestože rostou v hlíně, jsou příjemně sladké, šťavnaté a křupavé. V chuti se mísí hrušky, jablka, mrkev, meloun, ananas… samé lahodné kousky. Jakon je nesmírně chutný a osvěžující, což od tohoto typu potraviny nečekáte. Má obrovský potenciál, stačí se ho chopit. Ten správný čas je právě teď. Když v dubnu zasadíte nějakou tu hlízu, můžete na podzim sklízet dvacetinásobek, výtěžnost téhle rostliny je značná. Pak jakon uskladníte stejně jako brambory a ani se nebudete muset zlobit s nějakým klíčením. Jakon prostě vydrží.

Nejen hlízy, ale i listy

Stopy téhle dobroty objevili archeologové na pohřebištích kultur, které předcházely Inkům. Můžeme tedy hovořit o tradici pěstování v řádu tisíců let. Dodnes je jakon v některých oblastech Peru spojován s náboženskými a kulturními rituály. Jako by nestačilo, že je schopen vydatně nakrmit celou vesnici. Zatímco v Jižní Americe je denním chlebem, po světě se šířil poměrně pomalu a nenápadně – do Evropy dorazil až v 19. století, před druhou světovou válkou se pěstoval hlavně v Itálii a Německu. O celosvětovém rozšíření (hovoříme o povědomí, nikoli o plošném pěstování) se dá mluvit až od osmdesátých let minulého století. K nám jakon dorazil v roce 1993, aby ho zkoumali bramboráři v Havlíčkově Brodě.

K užitku nejsou jen hlízy, ale i listy rostliny, která dorůstá až dvou metrů a sympaticky žlutě kvete. Zatímco hlízy se dají konzumovat syrové, ale i vařené či dušené, listy se suší a připravuje se z nich odvar, který přináší značný efekt zejména pro diabetiky: snižuje hladinu cukru v krvi. Chutná příjemně nahořkle a má sladkou dochuť. Pít ho můžete, i když nemáte problém s diabetem, má antioxidační účinky a pročistí ledviny i játra. A také zpomaluje stárnutí organismu, pomáhá předcházet nádorovým onemocněním a sklerotickým změnám.

I samotné hlízy jsou cenným zdrojem lidskému tělu prospěšných látek: obsahují asi dvacítku aminokyselin, také vlákninu, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor, karoten, vitamíny A, B1, B2, C a enzymy. Bulva obsahuje až 67 procent tzv. fruktooligosacharidů – ty mají na svědomí onu sladkou chuť. Jde o zvláštní druh cukru, který lidský organismus nevstřebá; funguje jako prebiotikum a krmí se jím užitečné bakterie v trávicím traktu. Stejná látka má mít podle výzkumů pozitivní vliv i na hustotu kostí a působit preventivně proti osteoporóze.

Takže další superpotravina

O něco náročnější je vymyslet, jak s jakonem naložit, když už je vám konzumace zasyrova málo. Nejzajímavěji se jeví sušení na tenko pokrájených plátků a výroba chipsů. To je ovšem výzva spíš pro velkovýrobce. Ostatně, pár už se jich tohoto lákavého úkolu ujalo. Kromě chipsů můžete narazit i na křupky nebo vločky a také na sirup, který je ideální právě pro diabetiky. Z jakonu ale připravíte i chuťově atraktivní teplé jídlo, můžete ho nastrouhat do ovesné kaše, podusit jako kompot, ale dá se i osmažit. Každopádně v gastronomickém ohledu ještě jakon na objevení svého velkého potenciálu čeká. Takže zapátrejte na internetu, hlízy na výsadbu objevíte během chvíle. A šup s nimi do země.

Recept: Salát s jakonem, rukolou a ořechy

S jakonem zacházejte jako s ovocem, ale můžete ho kombinovat i odvážněji, obstojí s přehledem například v zeleninových salátech..

Jakon oloupejte a pokrájejte na nudličky, smíchejte ho s hrstí rukoly a hrstí polníčku. Přidejte dvě lžíce sýra Cottage a hrst opražených a nasekaných lískových ořechů. Salát zalijte dresinkem z olivového oleje a balsamika a dochuťte čerstvě mletým pepřem a špetkou mořské soli.