Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: profimedia.cz

Konec intervencí, koruna posiluje. "Pacient vypadá velmi dobře," řekl guvernér Rusnok

Česká centrální banka dnes opustila kursový závazek daný v listopadu 2013. Česká měna zatím posílila zrhuba o 40 haléřů proti euru. Rychlejšímu posilování budou bránit spekulanti, kteří mají nakoupeny stovky miliard korun. Co bude dál?

Na uvolnění kurzového závazku reagovala koruna velmi váhavě a jen nepatrným posílením. Po hodině od oznámení ukončení intervenčního režimu však už posilovala zřetelněji a dosáhla hranice 26,80 koruny za euro. Ve čtyři odpoledne byl kurz kolem 26,60 za euro.

Guvernér Jiří Rusnok na tiskové konferenci řekl, že "pacient vypadá velmi dobře" a kurzový závazek splnil svůj úkol. Podle něj i díky intervencím máme růst ekonomiky, nejnižší nezaměstnanost v EU a větší výběr daní.

Rusnok zároveň zopakoval, že v případě větších výkyvů kurzu koruny by ČNB mohla znovu začít intervenovat. Centrální bankéři však nejdřív vyčkají, kde se koruna ustálí.

Bankovní rada oznámila svoje rozhodnutí ve 12:30 s tím, že přílišnému posilování bude bránit.

"Bankovní rada České národní banky na svém mimořádném zasedání dne 6. 4. 2017 rozhodla ukončit používání kurzu koruny jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. ČNB se tímto krokem vrátila do standardního režimu měnové politiky, ve kterém jsou hlavním nástrojem úrokové sazby. Kurz koruny tak může kolísat jedním i druhým směrem v závislosti na vývoji poptávky a nabídky. ČNB je nicméně připravena případné nadměrné kurzové výkyvy zmírňovat svými nástroji," praví se v prohlášení ČNB.

Takhle zmraženou korunu jsme měli v posledních letech. S tím je konec.Takhle zmraženou korunu jsme měli v posledních letech. S tím je konec.|Archív

Česká národní banka zahájila intervenční režim v listopadu 2013. Ačkoliv o možnosti oslabovat kurs koruny mluvili centrální bankéři i předtím, veřejnost tím velmi překvapili. Většina analytiků brala slova bankovní rady o oslabení kursu spíše jako slovní intervence.

V den zahájení kursového závazku česká měna skokově oslabila z 25,70 na 27,50 korun za euro. Zhruba v polovině roku 2015 se kurs „přilepil“ na nejsilnější dovolenou úroveň — 27 korun za euro – a až doteď zůstal téměř nehybný.

Česko bylo kvůli politice ČNB cílem přílivu spekulačního kapitálu — investoři se snažili nakoupit levnou korunu tak, aby následně po uvolnění kursu prodali korunu dražší. Centrální banka na obranu slabšího kursu „vytiskla“ zhruba dva bilióny korun.

Co bylo účelem intervencí ČNB se dozvíte ve videu:

Velké části z těchto peněz se teď spekulanti budou chtít zbavit, vrhnou koruny na trh, což bude českou měnu znovu oslabovat, či alespoň korigovat její posilování. Mnoho lidí proto možná zažije z výsledného kursu zklamání.

Jak se bude kurs koruny dál vyvíjet a jak hodnotí intervence ekonomové? Odpovědi hledejte v naší březnové anketě.

Výhodu získali vývozci, ale i vláda, která se díky ČNB těšila z levnějšího financování státního dluhu. Nespokojeni naopak byli dovozci či lidé dovolenkující v zahraničí. ČNB říká, že intervencemi oživila růst cen i ekonomiku, z čehož bude těžit celá česká ekonomika. Ekonomové vesměs souhlasí, že ČNB okamžitě „nakopla“ ekonomiku, náklady jsou ale méně viditelné a dlouhodobější.

 

Ihned po oznámení ČNB se koruna začala pohybovat. K žádným drastickým výkyvům však zatím nedošlo.Ihned po oznámení ČNB se koruna začala pohybovat. K žádným drastickým výkyvům však zatím nedošlo.|Archív

Komentář ekonoma Lukáše Kovandy k intervencím ČNB:

Vše o intervencích ČNB najdete na webu E15.cz >>>