Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk.cz Zdroj: Foto Blesk - Martin Sekanina

Výzva Andreje Babiše. Na co má dát 52 milionů?
Vtipné koláže zaplavily sociální sítě.
Vtipné koláže zaplavily sociální sítě.
Vtipné koláže zaplavily sociální sítě.
Vtipné koláže zaplavily sociální sítě.
8
Fotogalerie

Babiš to dal bez Andreje

Ministr financí Andrej Babiš jde, jak je ostatně jeho zvykem, s lidem. Sotva se rozjela EET, už se začalo v obchodech říkat „Bez Andreje“ jako magické heslo vymezující se proti EET. A sotva se takový zvyk uchytil mezi českým lidem, začal bez Andreje platit i sám Andrej Babiš. 

Spiklenectví mezi k vládě neloajálními občany bylo nedílnou součástí života za bolševismu. Svět byl rozdělen na my versus oni, a když se sešli dva z množiny „my“, tak byla jistota, že spolu nějak vykoumají, jak „ony“ ožulit. Andreji Babišovi se zavedením systému EET podařilo národ rozdělit velmi podobným způsobem. Opět jsme to my - kteří považujeme EET za buzeraci a blbost, která má jen zakrýt mnohem větší krádeže a korupci mocných, než se na takové lumpárny zmůžou všichni živnostníci dohromady. A opět jsou to oni, koho je potřeba ve spolupráci s dalšími neloajálními občany ožulit. Teda Sobotka říká ojebat, ale my jsme slušný server, tak píšu ožulit.

Stál jsem ve frontě u drobného živnostníka, přede mnou platící muž zahlaholil „Bez Andreje!“ a pokladní nechápavě zírala. Vtom se zezadu vynořil majitel obchodu a zasáhl: „Pán tím chce říct, že spěchá a že nebude čekat na účtenku s EET kódem. Že si ji máme vytisknout později.“ Chlap přede mnou pokýval hlavou: „Líp bych to neřekl!“ Když přišla řada na mě, tak jsem taky spěchal a najednou jsem si připadal jak někdy v roce 1988. Zase jsme nějací my a nějací jiní oni - přesně tak, jak to v demokracii nemá být. Společnost nerozděluje Zeman svými kydy, ale Babiš svými činy.

A jak to tak v životě bývá, osud panu ministrovi nastavil zrcadlo až zenové. Jen škoda, že můžeme předem vědět, že se z něj nepoučí. Na České zemědělské univerzitě (ČZU) vystoupil na přednášce tohle pondělí právě pan ministr Babiš. A karma ho dohnala, jako dožene každého - i ty, kteří se nehlásí k buddhismu. V moměntě, kdy přednáška skončila a pan ministr se chtěl lidově naobědvat se studenty v menze, spadl jim systém EET. Obědy vydávat nepřestávali, ale kuchařky musely zapisovat jméno a spotřebu jednotlivých studentů, aby jim to, až zase systém půjde, mohli strhnout z účtů. A právě do této situace se dostal pan ministr. „Pan Babiš tam stál asi hodinu, pak se najedl a odešel," popsala situaci aktualne.cz jedna ze studentek, která byla v jídelně přítomna. Z čehož ovšem vyplývá, že pan Babiš odešel bez EET účtenky. To jest bez Andreje.

To není z jeho strany populismus. To je opravdová lidovost a té je ve společnosti potřeba jako soli. Rozšiřuje totiž obzory. Nyní například můžeme vedle již existujícího hesla „Bez Andreje“ začít říkat „Jako Babiš“. Obsahově to znamená totéž - obrat stát na daních.