Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Uvítali byste podobnou knihovnu i v České republice?
Až budete příště v Dublinu, zkuste místo barů navštívit místní univerzitu. Určitě nebudete litovat.
Až budete příště v Dublinu, zkuste místo barů navštívit místní univerzitu. Určitě nebudete litovat.
Až budete příště v Dublinu, zkuste místo barů navštívit místní univerzitu. Určitě nebudete litovat.
Až budete příště v Dublinu, zkuste místo barů navštívit místní univerzitu. Určitě nebudete litovat.
35
Fotogalerie

5 moderních, ambiciózních a stylových univerzit. Prohlédněte si nejnovější budovy světových architektů

Vzdělávání se může odehrávat i tam, kde bychom to možná nečekali. V budovách světových architektů, kteří navrhli pozoruhodné vysokoškolské koleje, učebny či laboratoře. Přestože české univerzity jsou spíše symbolem opaku – tedy lásky k tradici, když například Karlova univerzita má několik budov v pražském historickém centru, ve světě se rodí budovy univerzit, které jsou inovativní, pohodlné a budí pozornost. Představujeme sedm univerzit, které ve svém žebříčku ohodnotil jako nejpozoruhodnější prestižní web Architectural digest.

Je třeba předeslat, že žebříčky „krásy“ budov a dojmy běžného pozorovatele se často od oka odborníka velmi liší – na což upozorňují sami hodnotitelé. Ti se soustředili na budovy univerzit a koleje, které vznikly v uplynulých letech. Snažili se najít ty nejkomfortnější, funkční a designově přitažlivé „kousky“, v nichž se studenti z celého světa ženou za vzděláváním. Přestože Praha mezi top sedmičkou nefiguruje, seznam stojí rozhodně za vidění. I kvůli tomu, že mnohé z univerzit ze seznamu jsou smluvními univerzitami českých vysokých škol, kam se student může dostat pomocí mezifakultních dohod nebo v rámci programu Erasmus.

Pokračování 2 / 6

Akademie umění v Los Angeles

Na prvních příčkách se pravidelně objevuje budova akademie umění v Los Angeles. Projekt, který stál přes 30 milionů dolarů, tedy v přepočtu asi tři čtvrtě miliardy korun, je předmětem obdivu již delší dobu. Budovu navrhoval losangeleský architekt Michael Maltzan, jeden z nejvýraznějších architektů v USA vůbec. Jeho budovami je Los Angeles doslova poseté, ovšem právě budova akademie umění mezi ostatními vyniká.

3278549:gallery:true:true

Pokračování 3 / 6

Kolej univerzity v Severní Karolíně

I další výrazná budova se nachází v USA – není to však místo vyučování, nýbrž kolej. Nachází se v Severní Karolíně a je dítětem londýnského architektonického studia. Budova je vpasovaná mezi historické budovy univerzity a je především ze skla. Na chodbách se člověk údajně cítí, „jako by létal“.

3278548:gallery:true:true

Pokračování 4 / 6

Univerzita v norském Bergenu

Přesouváme se do severní Evropy, do města Bergen v Norsku. Tam dánští architekti vytvořili budovu bergenské university, jejíž hlavní předností je velké množství společných prostor, kde studenti mohou trávit čas mezi přednáškami. Je zasazena do parku a nabízí veškerou vybavenost – kavárny či obchody. Na pohled působí jako moderní nákupní centrum, nenechte se ale zmást. Ta skleněná několikapatrová budova na šedivých pylonech v centru historického města Bergen, je univerzita, nikoliv norské Palladium.

3278546:gallery:true:true

Pokračování 5 / 6

Kampus čínské Tsinghua University v Pekingu

Možná až příliš ambiciózně působí nejnovější projekt architekta Roberta Sterna v Pekingu. Je to kampus pro budoucí „světové lídry“, jak sám uvádí na svých stránkách. Jeho luxusní kolej působí jako kampus pro studenty prestižní čínské Tsinghua University, z níž vycházejí především ředitelé nadnárodních koncernů nebo teoretici ekonomie a managementu.

3278550:gallery:true:true

Pokračování 6 / 6

Centrum medicíny Columbia University v New Yorku

Na závěr se musíme vrátit opět do Spojených států, kde na jedné z nejznámějších univerzit světa můžete studovat práva, medicínu, ekonomii nebo historii. Pouze studenti medicíny však mají k dispozici zvláštní budovu, v podstatě čtrnáctipatrový minimrakodrap, který je opět skleněný a vklíněný mezi další výškové budovy města New York. Mají k dispozici genetickou laboratoř, multimediální učebny a díky funkčně postavené budově především pohodlí.

3278547:gallery:true:true