Ženy v burkách na pláži v hlavním marockém městě Rabatu.

Ženy v burkách na pláži v hlavním marockém městě Rabatu. Zdroj: Profimedia.cz

Ach ti antiislamisté! Muslimské Maroko zakázalo burky

Svérázný příspěvek k diskusi o zahalování obličeje, která v Evropě s různými výsledky probíhá, přinesl marocký král, jenž je v přímé linii potomkem proroka Mohameda. Tento muslim, kralující v muslimské zemi, zakázal burky.

Zahalovat tvář příslušelo v naší kultuře odnepaměti jedině zločincům a katům. Jinak je vidění obličeje druhého člověka, s nímž komunikujeme, zcela zásadní pro komunikaci a pro většinu sociálních procesů, které mohou nastat. Proto nemůžeme chápat zahalování obličeje žen, jež nařizuje extrémní islám, jinak než jako zásadní mrzačení lidské komunikace a nebývalou diskriminaci žen. Přesto — či spíše proto — má širokou podporu wahhábovců, salafistů či jak chcete islamisty odborně nazvat. A právo na takové oblékání zase má širokou podporu sluníčkářů typu evropských zelených.

Zahalování obličeje na veřejnosti je v celé Evropě chápáno různě a různě je i legislativně ošetřeno. Nejdál je Francie, tradičně sekulární stát, kde je chození v oblečení typu stan zákonem zakázáno. Francouzi mají v legislativě, že když jste na veřejnosti, tak musíte, jak je zde odnepaměti zvykem, ukázat ksicht.

V jiných zemích je to však legální a u nás si sice nesmějí po výzvě policie zahalovat obličej náckové či anarchisté na demonstracích, ale když přijede saúdskoarabský šejk, může za ním cupitat třeba celý harém v burkách a všechno je v pořádku. Ze zahalování obličeje (respektive z tolerance zahalování obličeje muslimkami) se stalo politikum, jde o jeden z postojů, který vás řadí buď mezi fašisty, nebo mezi sluníčkáře — alespoň podle prezentovaných postojů sluníčkářů. Takže suma sumárum: Když jste proti zahalování obličeje muslimkami, jste islamofob, a basta.

Nyní se po bok islamofobů zřejmě zařadil i marocký král Muhammad VI., hlasatel tolerantního islámu a přímý potomek proroka Mohameda. Burky jednoduše z bezpečnostních důvodů zakázal. On totiž — na rozdíl od sluníčkářů — chápe, že burka hraje především roli symbolu hardcorového islámu, islamismu či salafíje. Jde o projev vlny islamismu, jíž se po právu příčetnější islámské země, jako Maroko, bojí snad více než my. Takže prosím naše zákonodárce: Když už burky zakazují i islámská království, nemohli byste je konečně zakázat i v Česku?