Letecký snímek obří praskliny ve kře

Letecký snímek obří praskliny ve kře Zdroj: NASA

Obří kra na Antarktidě praská, může se každým okamžikem utrhnout a způsobit katastrofu

Kra, která se pomalu ale jistě odpoutává od ledového povrchu na Antarktidě, ohrožuje světovou hladinu moří, tvrdí vědci z velšské univerzity. Snímky, které zveřejnila před několika dny NASA, jejich závěry potvrzují. V jedné z největších antarktických ker se objevila gigantická prasklina.

Kra, kterou vědci nazývají Larson C, se tak pomalu ale jistě odpoutává a stále více hrozí, že se utrhne. Jak uvedl profesor geologie Luckman z velšské univerzity, „velmi bych se divil, kdyby se kra neoddělila během několika příštích měsíců,“ sdělil profesor britské BBC.

Pokud by se kra skutečně utrhla, jednalo by se o jednu z deseti největších utržených ker v historii monitorování této činnosti. Velikost kry je opravdu ohromná – má velikost třeba jako americký stát Delaware, tedy něco přes 5 tisíc kilometrů čtverečních (1900 čtverečních mil, uvádí britská BBC).

Letecký snímek obří praskliny ve křeLetecký snímek obří praskliny ve kře|NASA

Od poloviny prosince NASA tuto kru mapuje. Zachytila ji také na snímcích, které ukazují rozsáhlou trhlinu. Podle výpočtů NASA se trhlina táhne až 112 kilometrů, široká je přitom v průměru 90 metrů. Podle varování NASA by její utržení mohlo mít nebezpečné následky – hladina oceánu by se mohla podle propočtů zvednout až o 10 centimetrů.