Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Havajský ostrov Ni’ihau.
Havajský ostrov Ni’ihau.
Havajský ostrov Ni’ihau.
Vatikánské archivy.
Vatikánské archivy.
7
Fotogalerie

5 nejutajenějších míst světa. Na jednom se skrývají i vzorky z Česka

Na světě ještě pořád existují místa, kam turisté, ani jiní běžní návštěvníci, nesmí. Stanice BBC se proto podívala na 5 nejutajenějších míst současného světa. Jistě, bude jich daleko víc. Například některé vojenské a výzkumné základny i další místa strategického významu, nebo centrum nějaké sekty. Podívejme se ale na těch 5 vybraných míst, jedno z nich má spojitost i s Českou republikou.

Pokračování 2 / 6

1. Špicberské globální úložiště semen – Noemova archa rostlin

Toto zcela ojedinělé zařízení navrhl vědec Carry Gowler, aby si lidstvo zachovalo co nejvíce rostlin v případě globální krize, přírodní katastrofy nebo jaderného výbuchu. Vše zaplatila norská vláda a vzorky zde v podzemní jeskyni se speciálně udržovanými podmínkami mohou zdarma od roku 2008 skladovat všechny země.

Oficiální stránka úložiště 1. ledna 2017 uváděla, že zde bylo zatím uskladněno 880 837 vzorků patřících k 5403 druhům. A pozor – stovky z nich sem dodala loni i Česká republika. Konkrétně Výzkumný ústav rostlinné výroby v Ruzyni.

3193785:gallery:true:true

Globální úložiště semen se nachází na norském souostroví Špicberky, poblíž města Longyearbyen, které je za polárním kruhem. Semena jsou v obřích ledových halách zmražena na teplotu mezi minus 10 až minus 20 stupňů, což by mělo zajistit jejich perfektní stav i za stovky let.

Úložiště je umístěno v pískovcovém masivu. Nehrozí zde žádné zemětřesení a nadmořská výška (130 metrů nad mořem) zajišťuje, že místo nebude zatopeno, ani kdyby roztál všechen sníh na pólech. Je sem dobrá dopravní dostupnost, protože fjord Adventfjorden díky Golfskému proudu nikdy nezamrzá.

Pokračování 3 / 6

2. Havajský ostrov Ni’ihau – návštěva jen na pozvání, ale kontaktovat místní nesmíte

Ni'ihau je nejmenší obydlený ostrov amerického tichomořského souostroví Havaj. Bylo by to ideální místo pro lidi, kteří milují odlehlá místa bez masové turistiky. Jenže to není pořád možné.

Majitelé ostrova vydali v roce 1915 zákaz vstupu cizích osob, aby uchovali zdejší tradiční způsob života. Platí to dodnes, ale kvůli získání finančních prostředků, sem můžete přijet na placenou půldenní návštěvu, ovšem nesmíte při ní nijak kontaktovat zdejší obyvatele. Těch je kolem 170. Jejich počet se ale snižuje, protože žít zde není nijak snadné a dobrovolná izolace neláká mladou generaci.

Havajský ostrov Ni’ihau.Havajský ostrov Ni’ihau.|Flickr

V důsledku izolace nejsou na ostrově dodnes automobily, není zde ani metr zpevněné silnice, jezdí se na koni či na kole. Několik lidí má rádio či televizi (ne s programem, ale na pouštění filmů). Není zde žádný policista, ani lékař. Elektřina se získává ze solárních panelů a potraviny se dovážejí z havajského ostrova Kauai.

Od roku 1987 sem můžete přijet přes cestovní kancelář vrtulníkem na výlet, ale jen na půl dne. Žádné ubytovací zařízení zde i tak není. Nesmíte hovořit s žádným místním obyvatelem, ani ho nijak kontaktovat. Od roku 1992 jsou povoleny vždy na několik hodin denně i lovecké výpravy.

Na ostrov smí kromě místních jen američtí vojáci, ale základnu zde nemají ani oni.

Pokračování 4 / 6

3. Anglická Královská letecká základna Menwith Hill – zde se odposlouchává celý svět

Tak sem se skutečně raději nepřibližujte, pokud nechcete mít problémy s armádou a policií. Vojenská základna Menwith Hill je totiž největší elektronickou monitorovací stanicí na světě. Tajné služby a vojáci Velké Británie, USA odtud odposlouchávají doslova celý svět. S největší pravděpodobností (když potřebují) i lidi v České republice.

3193780:gallery:true:true

Přísně tajná základna byla postavena v roce 1954. V současnosti nikdo neví (ani stanice BBC to nedokázala teď nijak podrobně popsat), jak přesně se stanice využívána. Hovoří se o tom, že jsou odtud sledováni také teroristé a mezinárodní zločinecké gangy. Samozřejmě se hlavně provádí špionáž. Neexistuje údajně vůbec žádný způsob, aby se sem dostal někdo kromě jejich zaměstnanců.

Říká se, že když byl v roce 2009 na summitu G-20 v Londýně tehdejší ruský prezident Dmitrij Medveděv, tak právě experti z Menwith Hill dokázali rozšifrovat jeho tajné telefonní hovory.

Pokračování 5 / 6

4. Vatikánské archivy. Co všechno ještě skrývají?

Vůbec nejsoukromější knihovna na světě. Obsahuje dokumenty, které sahají až do 8. století.

Pokud se zde někdo cizí vědecky studovat a pracovat, tak je to za určitých podmínek možné, ale povolovací proces je velmi komplikovaný a dlouhý. Navíc i odborníkům či historikům ukážou pouze to, co si myslí, že už může být odtajněno. Systém „pouštění“ informací z archivu je pořád zcela v rukou vatikánské kurie.

Největší problém je v tom, že archiv je nadále považován za papežovo osobní vlastnictví. Takže proto to utajení. Nesmí být odhaleno, jak někdy postupovali papežové v konfliktních situacích.

Vatikánské archivy.Vatikánské archivy. | Flickr

Celkem zde má být uloženo více než 35 tisíc různých svazků v regálech, které jsou dlouhé 85 kilometrů.

Kromě jiných jsou zde originální dokumenty o exkomunikaci Martina Luthera z katolické církve (z roku 1521), přepisy procesů s templáři či korespondence slavného umělce Michelangela.

Pokračování 6 / 6

5. Oblast 51, americká Nevada. Tajná letecká základna USA nebo sídlo ufonů?

Oficiálně je označována jako Air Force Flight Test Center, Detachment 3 - Výzkumné centrum leteckých sil, Oddělení 3. Nachází se u solného jezera Groom Lake v jižní Nevadě, asi 80 kilometrů severně od známého Las Vegas.

Základna byla založena v roce 1957 a kromě jiného je zde 7 kilometrů dlouhá letištní dráha používaná podle všeho na testování nových vojenských letadel. Okolní hory znesnadňují radarové sledování celé oblasti a americký Pentagon přiznal existenci základny až v roce 1994.

Oblast 51 je monitorována na rozsáhlém prostoru a případný nevítaný návštěvník je viděn už ze vzdálenosti několika kilometrů, než se vůbec přiblíží k zakázané uzavřené zóně.

3193783:gallery:true:true

Kvůli svému trvalému utajení, nepochybné spojitosti s tajným leteckým výzkumem a sérii neobvyklých úkazů se Oblast 51 stala také centrem dohadů o UFO a mnoha konspiračních teorií.

Patří mezi ně například údajné skladování a testování havarovaných mimozemských vesmírných lodí, schůzky či komunikace s mimozemšťany, nebo dnes tolik oblíbená činnost spojená s údajnou tajnou celosvětovou vládou.