Dáma s hranostajem

Dáma s hranostajem Zdroj: Wikipedia Commons

Polsko zaplatilo 64 miliard korun za rozšíření národní sbírky. Da Vinciho Dáma s hranostejem nyní patří oficiálně státu

Včera odpoledne vydalo polské ministerstvo kultury a národního dědictví neuvěřitelně znějící zprávu, která potěšila miliony národomilných Poláků. Polské národní památky se totiž rozšíří celkem o 336 tisíc kusů vzácných sbírek, jež po staletí střežil jeden z nejstarších polských šlechtických rodů, Czartoryští.

Ten obraz jsme viděli snad všichni. I ti, kdo se nevěnují výtvarnému umění, znají tajemný pohled portrétu Dámy s hranostajem od nejslavnějšího malíře vůbec, Leonarda da Vinciho. Ta a mnoho dalšího se nyní stane vlastnictvím polského státu, který od prastarého šlechtického rodu po dlouhých jednáních odkoupilo polské ministerstvo kultury a národního dědictví. Ministerstvo vydalo včera zprávu, v níž doslova píše, že 29. prosinec roku 2016 se stal nejdůležitějším dnem pro polské národní dědictví.

Kromě notoricky známé Dámy s hranostajem, která pochopitelně připoutala nejvíce pozornosti, se ale do rukou polského státu dostalo i dalších více než čtvrt milionu dalších skvostů. Mezi nimi jsou například rukopisy polského skladatele Fredericha Chopina nebo třeba jeho posmrtná maska. Nemalou hodnotu pak mají také rukopisy Tadeusze Kosciuszka, polského národního hrdiny, který se účastnil coby generál nejen americké války za nezávislost, ale především polského protiruského povstání v roce 1794. Pokud jste někdy zavítali do Krakova, jeho obří jezdeckou sochu najdete hned pod královským hradem Wawel.

Pro profesora Piotra Glińského, polského ministra kultury, je toto nebývalý úspěch. Polsko sice za sbírky zaplatilo astronomickou částku - v přepočtu zhruba 64 miliard korun - vzhledem k hodnotě oněch sbírek Czartoryských, je hodnota téměř nevyčíslitelná. Adam Karol Czartoryski k celé transakci dodal, že vzhledem k tomu, jak obrovská cena ve skutečnosti sbírce náleží, má pocit, že polskému státu rodové sbírky "v podstatě daroval."