Nejstarší bonsaj na světě

Nejstarší bonsaj na světě Zdroj: NA

Unikátní bonsaj má 391 let, přežila atomové bombardování Hirošimy a pořád roste

Strom na obrázku (japonská borovice bílá) byl zasazen v roce 1625. V roce 1945 se nacházel nedaleko epicentra výbuchu atomové bomby v japonské Hirošimě, ale přežil. Jako dar putoval před 40 lety do Amerického národního arboreta ve Washingtonu. K radosti všech tato unikátní bonsaj nevyčíslitelné hodnoty pořád roste.

Vzácnou bonsaj dal Američanům jako dar v roce 1976 ke 200. výročí nezávislosti USA Masaru Jamaki, jehož rodina se bonsajím věnuje mnoho generací. Až do roku 2001 se ale nevědělo o poměrně dramatickém osudu této borovice bílé. Tehdy navštívili Washington vnuci pana Jamakiho, Šigeru a Akira. Až oni objevili pro svět neobyčejný příběh.

Rodina Jamaki popsala dramatický příběh amerického atomového bombardování města Hirošima takto: „Ráno 6. srpna 1945 byli všichni členové rodiny Jamaki uvnitř svého domku. Bomba explodovala asi tři kilometry od domu. Tlaková vlna rozbila všechna skla v domě a úlomky skla poranily členy rodiny. Naštěstí zranění nebyla těžká. Přežila i stará bonsaj s borovicí bílou, protože byla na lavičce za vysokou zdí.“

Podle pracovníků Amerického národního arboreta ve Washingtonu se vzácnému starému stromu daří dobře a stala se z něj v posledních letech vyhledávaná celebrita.