Clintonová používala v době, kdy řídila zahraniční politiku jedné z nejmocnějších zemí světa soukromý e-mailový účet místo zabezpečeného vládního serveru.

Clintonová používala v době, kdy řídila zahraniční politiku jedné z nejmocnějších zemí světa soukromý e-mailový účet místo zabezpečeného vládního serveru. Zdroj: Reuters

Donald Trump během setkání se svými příznivci na Floridě
Donald Trump objímá americkou vlajku
Donald Trump během setkání se svými příznivci na Floridě
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
16
Fotogalerie

Volby USA: V závěru kampaně se Clintonovou rozhodli potrápit hackeři

Každý den komentuje dění kolem prezidentských voleb v USA vysokoškolský učitel, novinář, politolog a dlouholetý spolupracovník časopisu Reflex, Petr Sokol. 

Game-changer: FBI polila Trumpa živou vodou

Republikáni své naděje od poslední prezidentské debaty upírali k tomu, že se do 8.listopadu ještě uděje něco neočekávaného, co změní dosavadní stav kampaně směřující podle průzkumů k jasnému vítězství Hillary Clintonové. V Americe se takovému momentu říká „game-changer.“

Včera se odpůrci demokratické kandidátky pravděpodobně dočkali. Ředitel FBI James Comey totiž překvapivě oznámil, že jeho úřad obdržel další e-maily Hillary Clintonové z doby, kdy byla ministryní zahraničí, a na základě jich FBI znovu otevře vyšetřování, zda se favoritka prezidentské volby nedopustila něčeho nezákonného.  Toto rozhodnutí znamená opětovné mediální propírání případu, který stojí na faktu, že Clintonová používala v době, kdy řídila zahraniční politiku jedné z nejmocnějších zemí světa soukromý e-mailový účet místo zabezpečeného vládního serveru.

Nervózní demokraté

V řadách demokratů zavládlo po projevu ředitele FBI zděšení a objevily se dokonce útoky na Jamese Comeyeho od některých z nich. Nepůsobí příliš důvěryhodně, protože ještě před pár dny, když naopak Trump kritizoval fakt, že FBI vyšetřování zastavila, demokraté jasně říkali, že v FBI mají jako všichni Američané důvěru a odmítají její zatahování do politiky.

Zatracené e-maily

Clintonová má v závěru kampaně, ale i další problémy. Trápí jí zveřejňování dalších e-mailů, které údajně hackeři ukradli z účtu šéfa její kampaně a bývalého šéfa administrativy Bílého domu Johna Podesty. Už od 7. října je postupně publikuje server WikiLeaks. Jeden z komentátorů dokonce napsal, že největším nepřítelem Clintonové aktuálně není republikán Donald Trump, ale Julian Assange, který WikiLeaks provozuje. Kampaň Clintonové obvinila z hackerského útoku na gmailový účet Johna Podesty Rusko a americké tajné služby toto tvrzení potvrdily. Každopádně se ale na povrch dostávají pro Clintonovou nepříjemné detaily z kampaně i jejích předchozích aktivit.

Clintonovi s.r.o.

Údajně uniklé e-maily navíc oživují další noční můry její kampaně, a to pochyby kolem transparentnosti nadace, kterou manželé Clintonovy založili, když Bill přestal být prezidentem. Trump kritizuje nadaci jako příklad nečestného jednání a zneužívání vlivu a údajné e-maily tyto pochyby rozhodně nerozptylují.

Poslední události jsou i proto vodou na mlýn Trumpova možného povstání v posledních dnech kampaně, do jejíhož konce zbývá posledních deset dnů. Trumpovi příznivci už se nemusí upínat jen k možnému tzv. Bradleyoho efektu, podle kterého část voličů zatajuje při průzkumech veřejného mínění svou skutečnou preferenci, protože není v jejich okolí moc populární.  Boj o Bílý dům bude proto napínavý až do samého konce.

Harmonogram prezidentských voleb