Britský fyzik Brian Cox.

Britský fyzik Brian Cox. Zdroj: ČTK

Proč jsme ještě nenarazili na mimozemšťany? Slavný fyzik přišel s drsným vysvětlením

Proslulý britský fyzik Brian Cox, jenž pracuje mimo jiné na experimentu ATLAS, probíhajícím ve švýcarském CERN, se vyjádřil k otázce, která už desetiletí trápí velkou část vědců. Jak je možné, že jsme se vzhledem k velké pravděpodobnosti existence života ve vesmíru ještě nepotkali s žádnou mimozemskou civilizací?

Tuto otázku proslavil v padesátých letech Enrico Fermi a od té doby je známa jako Fermiho paradox. „Kde všichni jsou?“ ptal se tehdy italský fyzik. Profesor Brian Cox má vlastní hypotézu a není to nic, co by nás mělo potěšit.

„Možná je prostě nemožné, aby existoval svět, jenž má tu sílu se zničit a který potřebuje globální kooperaci, aby se tomu zabránilo. Možná je to tím, že vývoj vědy prostě předběhne vývoj politiky, a to vede ke katastrofě. A my se možná právě této situaci blížíme,“ uzavřel Cox svou temnou předpověď v rozhovoru pro nedělní noviny Sunday Times.

Slavný fyzik se tedy domnívá, že vyspělé civilizace se samy zničí dříve, než dosáhnou úrovně pro kontaktování civilizace jiné. Je možné, aby současná, nestabilní politická situace přispěla k podobné katastrofě? A mohlo by varování skutečných elit ovlivnit rozhodování voličů?