Hillary Clintonová se prohlásila vítězkou. Ale s odřenýma ušima.

Hillary Clintonová se prohlásila vítězkou. Ale s odřenýma ušima. Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

Hillary je marod? Američani jsou netolerantní!

Do volebního boje o křeslo amerického prezidenta se jedenáctého září přihlásil nečekaný hráč: Zápal plic. Paní Clintonová díky němu veřejně skoro zkolabovala, a američtí voliči se můžou pominout. To my Češi jsme jiní borci!

Podívejme se nejprve na tradici, kterou v Americe praktikují a která působí z českého úhlu pohledu opravdu podivně: Kandidáti na prezidenta obvykle zveřejňují svou zdravotní dokumentaci, někteří jako Obama pak dokonce zveřejňují něco jako „výroční zprávu o stavu Baracka.“ A s tím zveřejňováním jde představa, že volič chce mít zdravého prezidenta. Je to při pohledu z Čech fakt divné. To Američané opravdu tak dbají na zdraví?

Realita ukazuje, že ano. Hillary Clintonová měla v minulosti trombózu, trpěla dusivým kašlem, který ji obtěžoval při proslovech, a teď onemocněla zápalem plic. Sice ho tajila, ale přesto se jí kvůli němu podlomily v neděli nohy. A Amerika je auf, jestli je zdravotně způsobilá zvládat svoji funkci a jakto, že tajila zápal plic a nepředložila mediím, že má na sebe státní technickou kontrolu na požadované čtyři roky ve funkci. Takovou lékařskou zprávu ovšem nepředložil ani Trump, a americký volič je napříč stranami pohoršen, že by prezidentem měl být někdo trochu nemocný.



A tak si říkám, že Češi jsou k našim nemocným a postiženým mnohem tolerantnější a vstřícnější než Američané. Proč by nemohl nemocný člověk zastávat funkci prezidenta a nejvyššího velitele ozbrojených sil? Podívejme se na reálie z počátku volebního boje o prezidentské křeslo v české kotlině. Na jednom z kandidátů bylo jasně vidět, že u něj opakovaně relapsuje obsedantní abúzus ethanolu (že chlastá).

Věděli to o něm všichni, on sám se tím chlubil, a zcela veřejné byly i zdravotní potíže, které Zemanovi z chlastu pramenily. Jeho slavný hnisavý palec u nohy, který se Zemanovi nechtěl uzdravit, je jedním z příznaků pokročilého alkoholismu, a jeho virózu u korunovačních klenotů viděl asi každý Čech. Přesto tyhle excesy Zemana ani v nejmenším nehandicapovaly ani při boji o prezidentskou funkci, ani později po zvolení při jejím výkonu.



Národ se zasmál, že vidí nalitého Ovara, a byl klid. Takže lze naši zemi a naše voliče považovat za mnohem vyspělejší a tolerantnější k nemocným, než jsou Američané.

Závěrem bych chtěl doporučit americké administrativě, jak problém s nemocnou Hillary a Trumpem bez zdravotní dokumentace vyřešit: Pozvěte si na týden Zemana a zveřejněte jeho zdravotní dokumentaci, životosprávu a stravovací režim. Až se po týdnu Zeman vrátí domů, bude americký volič šťasten, že může volit mezi tak zdravými, svěžími a mladistvými kandidáty, jako jsou Hillary a Trump.