Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Veřejná onanie není trestný čin, rozhodl precedentně italský nejvyšší soud

Italský nejvyšší soud tento týden rozhodl v podivuhodném sporu o to, zda je veřejná masturbace trestným činem či nikoli. K překvapení všech to prý žádným trestným činem není. K němu by podle soudu v Římě došlo jen tehdy, kdyby byly na místě děti mladší 18 let. Soudci tak zrušili trest vězení pro muže, který onanoval před studentkami nedaleko univerzity v Catanii, v druhém největším městě Sicílie.

V případu byl obžalován devětašedesátiletý Pietro L. Původně dostal v březnu minulého roku tři měsíce vězení nepodmíněně a měl zaplatit pokutu 3420 euro.

Celý případ se přitom vyznačuje několika absurditami.

Například Raffaella Spagnoletto, obhájce obviněného muže, sice potvrdil, že jeho klient veřejně onanoval, ale že kvůli přicházejícímu soumraku to nebylo „moc vidět“. Pietro L. podle novin La Stampa pak při jednání řekl, že „občas“ veřejně masturbuje. Ale jen „občas“…

Pokud by muž onanoval před nezletilými, mohl by dostat až 5 let vězení, takhle se jedná pouze o přestupek a musí zaplatit pokutu. Podle nejvyššího soudu má soud v Catanii výši pokuty znovu projednat, ale teď už se hovoří o částce mezi 5 až 30 tisíci euro.

Verdikt římského soudu rozčílil poslankyni Elviru Sanino ze strany Forza Italia, kterou vede bývalý několikanásobný premiér Silvio Berlusconi. „Rozhodnutí je výzvou pro všechny maniaky, aby i nadále obtěžovali ženy,“ řekla Savino.

Není to ale poprvé, co veřejnost kritizuje italské soudy za mírnější rozhodnutí v případě sexuálního obtěžování.

Začátkem roku soud v Palermu osvobodil pětašedesátiletého šéfa jedné firmy, který sexuálně obtěžoval své zaměstnankyně. Soudce řekl, že k osahávání sice došlo, ale že to vyplynulo z „nezralosti“ některých žen.