Libor Marčan

Libor Marčan Zdroj: Facebook

Unie by se měla zreformovat. Klaus má můj obdiv, říká nejmladší kandidát voleb

Seriál o mladých politicích zakončujeme profilem osobnosti, jejíž politická kariéra teprve pomalu začíná. Pravděpodobně nejmladší kandidát v říjnových volbách, devatenáctiletý Libor Marčan teprve letos odmaturoval na prostějovském gymnáziu a už se chystá na boj o křeslo v zastupitelstvu Olomouckého kraje za ODS. Politické práci se hodlá věnovat zároveň s biologií, již začne na podzim studovat na olomoucké Univerzitě Palackého. „Biologie je moje srdeční záležitost, takže volba byla jasná,“ vysvětluje.

Sám Marčan říká, že přesně neví, kdy se o politiku jako takovou začal zajímat. „Čas od času jsem slyšel někoho mluvit v televizi, jednou se mi to líbilo, podruhé jsem si zas říkal, že ten člověk přece kecá nesmysly. Postupně jsem si ty lidi roztřídil a zjistil jsem, že mé srdce i rozum táhnou k pravici,“ říká nadšený biolog a od svých 16 let člen Mladých konzervativců Marčan.

Politický vzor možný budoucí zastupitel nemá, jako svého oblíbence však zmiňuje exprezidenta Václava Klause: „Člověk, který se nebojí jít proti davu, i když to zrovna není populární. Má můj obdiv“.

Jako politik by chtěl být nejvíce aktivní v záležitostech týkajících se životního prostředí a školství. „Chci se angažovat, protože nadávat nestačí,“ říká v rozhovoru pro Reflex.cz.

Když jsme domlouvali rozhovor, psal jste, že máte hodně práce a může Vám přijít zboží do obchodu. Pochopil jsem dobře, že už podnikáte?

Já osobně nepodnikám. Pouze v srpnu zastupuji rodiče v rodinné firmě, když mají dovolenou. Oba mí rodiče jsou živnostníci, takže do tohoto prostředí jsem již nakoukl. Možná, že i to byl jeden z důvodů, proč jsem si vybral ODS.

Jedno médium vás již stihlo přirovnat k facebookové hvězdě a rovněž mladému politikovi Dominiku Ferimu. Jak se vám čte, že jste „druhý Feri“?

O panu Ferim mám informace pouze z médií a to jen mlhavé. Nikdy jsem se o něj nezajímal, nevím jaké má názory, ani co dělá. Mým cílem není napodobovat žádného politika. Chtěl bych jenom dělat to, co považuji za správné a říkat, co si myslím. Pokud se to bude lidem líbit, tak mě třeba i jednou někam zvolí.

Když ve vašem životopisu čtu o Mladých konzervativcích, napadá mě, že mládežnické organizace mají někdy pověst jakýchsi přípravek na politikaření a intriky. Říká se, že často nejdou cestou ideálů. Jaká je vaše zkušenost?

Podle mého názoru jsou mládežnické politické organizace kvalitní přípravou nejen na budoucí politický život. Člověk si zde může nanečisto vyzkoušet, jak taková politika vůbec funguje a navíc si vytvoří velkou síť známostí, která může být prospěšná. Navíc je tam prostor pro vzdělávání a sebezdokonalování. Podle mě se politika bez přípravy kvalitně dělat nedá.

Zmínil jste jako svého oblíbence Václava Klause, velmi podobné názory v ODS nyní zastává Václav Klaus mladší, expert na školství. Někteří politici strany, například Filip Humplík) se ale distancují od jeho proti-evropských postojů. Jste také spíše euro-skeptik?

Václav Klaus mladší je pro mě v ODS velmi důležitý, protože je v mnohém podobný panu exprezidentovi. Máme díky němu dle mého názoru nejpropracovanější program pro oblast školství, který by skutečně mohl zlepšit současnou situaci. Důkazem toho je, že nás podporuje řada ředitelů škol.

A jak to s jednotnou Evropou vidíte vy?

Já bych si přál Evropu bez cel a hraničních kontrol. Evropu, která bude žít v míru. Všechny evropské normy a vyhlášky bych okamžitě skartoval. O svých věcech by si měla každá země rozhodovat sama. Navíc struktury EU, které nikdo nevolí a vládnou si tam asi z boží vůle, se mi vůbec nelíbí. Někdy mám pocit, že Sovětský svaz nezanikl, ale posunul se na západ. Unii bych si přál rozvolnit a zreformovat. Spolupráce je ale prospěšná.

Jak by podle vás měla Evropa spolupracovat v migrační otázce? To je společný problém, kde se společné řešení hledá těžko...

To je právě věc, při které by evropské špičky měly jednat. Není přeci možné, aby do Evropy proudily statisíce či miliony lidí bez dokladů... Řešit se to mělo již v době propukající krize. EU měla zřídit či aspoň financovat sběrné tábory daleko od svých hranic a hranice Schengenu tvrdě kontrolovat. Je bláhové se domnívat, že se celý svět můžeme nastěhovat do Evropy.

Dobrá, přejdeme teď k domácí politice. Pravice je v ČR od doby Nečasovy vlády stále poměrně nepopulární, tento trend prohloubil nástup hnutí Andreje Babiše. Kudy vidíte cestu zpět k dobám, kdy ODS vyhrávala volby?

Jak řekl jeden moudrý pán, v naší společnosti vládne „blbá nálada“. A tuto „blbou náladu“ podle mne šíří ti, kteří hledají pouze to negativní. Je snadné kritizovat vládu, která vládla v době krize a chlubit se hospodářským růstem, který de facto způsobila její zodpovědná politika.

Cesta pro pravici, myslím, spočívá v tvrdé kritice oligarchizace naší politiky i socialistické rozhazovačnosti. Ruku v ruce s tím musí ukázat, že má co nabídnout všem pracovitým, těm co se o sebe chtějí postarat bez pomoci státu. ODS to podle mého dělá dobře, ale mediální masáž ze strany anofertpressu je silná. Důležité je držet se naší reálné politiky a nesklouznout k prázdnému populismu. To pravici voliče nepřinese.

Kde vidíte tu hranici populismu, či když to tak řekneme podbízivosti? Zdá se, že může být velmi tenká, když už i třeba Svobodní hlásají na billboardech „zbraň každému rozumnému člověku“…

Podbízivé řešení je takové, jehož reálný dopad nemusí být tím nejlepším pro naši zemi. Myslím si, že tento výrok Svobodných směřuje ke snaze omezit právo na držení zbraně. Já osobně se stavím proti jakémukoliv zásahu do práv držitelů zbraní a stejně je na tom i ODS. Právo na držení zbraně je dle mého nedotknutelné.

Jaký je váš vlastní politický cíl? Předpokládám, že bojem o krajské zastupitelstvo končit nechcete...

Jednou ze zásad, kterými se řídím ve své „vědecké“ činnosti je, že si stanovím cíl, ke kterému chci dojít. V politice jsem to neudělal. Myslím si, že politika je každodenní záležitostí a pokud se člověk zajímá jen o jednu její sféru, časem sklouzne do stereotypu. Teď bych chtěl pracovat pro svoje okolí. Komunální a regionální politika je skvělá v tom, že v ní za sebou vidíte výsledky. U té národní vaše snažení často zhodnotí až čas. Rád bych jednou nakoukl i do té velké, to nezastírám, ale ještě mám, myslím, spoustu času.

Chcete se v budoucnu soustředit spíše na politiku, nebo na vědu?

Politika i příroda mě šíleně baví. Nedokážu teď říct, čemu bych se chtěl věnovat více. Asi bude záležet na příležitostech a okolnostech. Takto dopředu to říct nejde. V té vědecké sféře bych ale jednou rád něco dokázal.

SERIÁL REFLEXU MLADÍ POLITICI NAJDETE ZDE >>>