Rudolf Hess byl jedním z nejbližších spolupracovníků Adolfa Hitlera a po 2. světové válce byl jako přední nacistický zločinec odsouzen na doživotí.

Rudolf Hess byl jedním z nejbližších spolupracovníků Adolfa Hitlera a po 2. světové válce byl jako přední nacistický zločinec odsouzen na doživotí. Zdroj: Wikimedia.org

Rudolf Hess (zcela vpravo) během Norimberského procesu společně s velkoadmirálem Karlem Dönitzem (uprostřed) a šéfem Luftwaffe Hermannem Göringem.
Trosky Hessova letadla po jeho odletu do Velké Británie v květnu 1941.
Rudolf Hess v cele během Norimberského procesu s nacistickými válečnými zločinci.
Rudolf Hess
Rudolf Hess
8
Fotogalerie

Před 29 lety zemřel Rudolf Hess. Smrt Hitlerova zástupce dodnes halí tajemství

Byl Rudolf Hess zavražděn, nebo spáchal sebevraždu? Anebo to vůbec nebyl „pravý“ Rudolf Hess, nýbrž jeho dvojník? Smrt prominentního nacistického pohlavára a jednoho z nejbližších spolupracovníků Adolfa Hitlera v berlínské věznici Spandau dodnes vyvolává debaty. Ačkoliv se tak stalo už před 29 lety, 17. srpna 1987.

Rudolf Hess byl jedním z prvních členů NSDAP a patřil mezi nejranější ideové souputníky Adolfa Hitlera. Společně s ním se zúčastnil neúspěšného pokusu o puč v Mnichově 8. listopadu 1923. Po jeho potlačení byl s Hitlerem vězněn v pevnosti Lansdberg, kde zapisoval „Vůdcovy“ myšlenky později publikované v knize Mein Kampf.

Po převzetí moci nacisty v lednu 1933 se Hess stal říšským ministrem a Hitler jej jmenoval svým politickým zástupcem. Po vypuknutí 2. světové války však začal jeho vliv upadat, přestože jej Hitler jmenoval svým druhým nástupcem v čele státu hned po šéfovi letectva Hermannu Göringovi.

Hess se stavěl proti válce Německa s Brity. Dne 10. května1941 proto odletěl vyjednávat o příměří přímo do Velké Británie. Po svém přistání (padákem) byl zadržen a vězněn v londýnskémToweru a k žádným jednáním nedošlo. Celou tuto záležitost halí řada otazníků. Historici se přou, zda byl Hess do Velké Británie vylákán a byla mu slíbena jednání s vysokými představiteli země. Obdobné debaty budí i skutečnost, zda o jeho letu skutečně někdo z vysokých prominentů Třetí říše nevěděl či tam letěl s vědomím nebo na přímý pokyn samotného Hitlera.

Video placeholde
Rudolf Hess v roce 1934 v Norimberku • Youtube.com

Po válce byl Hess stejně jako řada dalších nacistických zločinců pohnán před Norimberský tribunál. Krk před šibenicí mu zřejmě „zachránila“ jen skutečnost, že největší zločiny jako holocaust či válečné zločiny proti lidskosti Němci začali páchat v době až po jeho odletu do Anglie. Ale i tak Hess toho měl dost na svědomí, jeho podpis se například nacházel pod rasistickými norimberskými zákony nebo se podílel na přípravě útočné války. Verdikt tribunálu zněl „doživotí“.

Po propuštění architekta a ministra zbrojení Alberta Speera v roce 1966 zůstal Hess ve Spandau jediným vězněm. Ve světě dokonce vznikla velká kampaň za jeho propuštění, ale tři západní mocnosti, které byly jeho propuštění nakloněné, nemohly bez souhlasu SSSR nic dělat. Ostatně celé Hessovo věznění bylo poznamenáno spory mezi Sověty na straně jedné a zbylými třemi mocnostmi na straně druhé. Podle historiků mohla být důvodem tvrdého přístupu Rusů i skutečnost, že během Norimberského procesu Hessův obhájce odtajnil řadu detailů z paktu o neútočení mezi Sověty a Němci, který podepsali ministři zahraničních věcí Molotov a von Ribbentrop 23. srpna 1939, tedy jen pár dní před přepadením Polska.

Dne 17. srpna 1987 bylo oznámeno, že Rudolf Hess je mrtev.  Podle oficiální verze spáchal někdejší Hitlerův zástupce sebevraždu. Údajně se oběsil na šňůře od prodlužovačky. Okolnosti smrti třiadevadesátiletého vězně jsou však dodnes předmětem dohadů a spekulací.

Podle nejrozšířenější konspirační teorie si Hess na život nesáhl dobrovolně. Stoupenci této verze (nejznámějším je Hessův syn Wolf Rüdiger) jsou přesvědčeni, že Hess dávno nebyl v takové fyzické kondici, aby dokázal spáchat sebevraždu způsobem popsaným ve vyšetřovacím spisu. Hesse údajně zavraždili Briti, aby zabránili jeho propuštění. Další verze říká, že ve vězení nezemřel Hess, ale jeho dvojník, kterého Britům podstrčili Němci už v květnu 1941. Zcela jasno v celé záležitosti zřejmě bude, až dojde k odtajnění všech ruských i britských archivů.