Miroslav Dvořák.

Miroslav Dvořák. Zdroj: profimedia.cz

Miroslav Dvořák, muž, se kterým chcete být přátelé. Vyplácí miliónové odměny a vozí návštěvy vrtulníkem

Že je bývalý ředitel letiště Miroslav Dvořák šikula, jsme všichni tak nějak tušili už v době, kdy si nechal vyplatit prémii ve výši 150 miliónů korun. Pravděpodobně v rámci rčení — když můžeš, pochval se sám, nikdo jiný to za tebe neudělá, se Dvořák rozhodl, že si vyplatí 150 miliónů čistého na odměnách. Jak jsme řekli na začátku, je to prostě šikula. Pokud byste si náhodou mysleli něco jiného, tak věřte, že Miroslav Dvořák opravdu patří mezi velké kluky, kteří umějí hrát vysokou hru. 

Dvořák bydlí ve vile, kterou si postavil za několik desítek miliónů, a jeho sousedem není nikdo jiný než lobbista Roman Janoušek.

Asi se všichni shodneme, že při tak náročné práci, jako je rozhodování o tom, o kolik mega se odměním dnes a kolik nechám na zítra, není luxusní vila v pražském Podolí s výhledem na Vltavu dostatečným odpočinkovým útočištěm. A tak není nic lepšího než si pořídit chatu. Nebo spíše chatičku. Nic velkého. Úplně stačí bývalé vojenské školicí a rekreační zařízení ukryté v šumavských lesích u Hartmanic.

Areál tvoří bývalý zámeček, dvě další budovy pro rekreaci, přestavovaný objekt bývalé stodoly, kaplička, lyžařský vlek a příslušenství (požární nádrž, žumpa, kanalizace, antukové hřiště, kašna, vrtaná studna, vodovodní přípojka). Momentálně si exšéf státních firem Letiště Praha a ČSA nechává na „chatičce“ vybudovat heliport. O tom ale až za chvilku.

Nemusíte se bát, že by pan Umímseodměnit nějak tímto nákupem a následnou náročnou rekonstrukcí zchudl. Celý areál včetně antukového kurtu a pozemků o výměře přes 1,9 ha ho stál 10,1 miliónu korun. Ministerstvu obrany, které bylo prodejcem, to přišlo jako dobrý kšeft. Původně sice chtělo za nemovitost v CHKO o deset miliónů víc, ale hlavně že se to prodalo, ne.

A nyní k tomu slibovanému heliportu. Ten není ani tak moc zajímavý sám o sobě. Mnohem zajímavější je stroj, který na něm bude přistávat. Jedná se o pětimístný lehký vrtulník Robinson R66, jenž je v České republice naprostým unikátem. Dvořák je podle leteckého rejstříku jediný, kdo tuhle hračku v České republice vlastní. Nikomu se zatím nepodařilo zjistit přesnou cenu, za kterou si Dvořák vrtulník pořídil, ale podle odhadů se bude jednat o něco kolem dvaceti miliónů korun.

Miroslav Dvořák nikdy nezahálí, dokazuje to také fakt, že pouhých 10 dní po svém odchodu z čela Českého Aeroholdingu si podle zjištění HlídacíPes.org koupil další dům, jen pár minut cesty od svého sídla v Podolí. Za 32,5 miliónu korun si pořídil funkcionalistickou vilu Františka Langra.

Abychom to měli kompletní, tak nesmíme zapomenout zmínit společnost JCDecaux, o níž jsme informovali ZDE.

V době, kdy byl náš šikula Dvořák ve vedení letiště, došlo k zajímavému jevu. Státem vlastněný podnik učinil naprosto nestandardní finanční operaci. Od společnosti M.P.I., která byla provozovatelem reklamy ve vnitřních prostorách letiště, nechal Dvořák za státní peníze reklamní zařízení vykoupit, aby je následně bez výběrového či poptávkového řízení pronajal právě JCDecaux. Tím vznikla již druhá naprosto nevýhodná smlouva, o níž vás informujeme a díky které opět utíkají Praze peníze.

Vlastnit domy s heliporty, tenisovými hřišti, luxusní automobily a létat si na chatu vrtulníkem není odsouzeníhodné. V případě, že si dotyčný opatřil finanční prostředky legální cestou, pílí, vlastní prací…

Avšak ve chvíli, kdy víte, že se policie už několik let zabývá odměnou 150 miliónů a nikdy ji nevyřešila, musíte se tomu už snad jedině vysmát. A i kdyby policie něco vyšetřila, pan Dvořák se jistě velmi výhodně pojistil podobnými smlouvami, jako uzavřel s JCDecaux.