Podle Marcela Sourala, ředitele developerské společnosti Trigema, jsou rekordně levné hypotéky jedním z hlavních, ne však jediným důvodem, proč poptávka po novém bydlení dosahuje historicky rekordních čísel.

Podle Marcela Sourala, ředitele developerské společnosti Trigema, jsou rekordně levné hypotéky jedním z hlavních, ne však jediným důvodem, proč poptávka po novém bydlení dosahuje historicky rekordních čísel. Zdroj: Trigema

Marcel Soural: Poptávka po bytech je rekordní, realitní bublina však Česku nehrozí

Český realitní trh připomíná rozjetý rychlík. Úroky z hypoték jsou na svých rekordních minimech a úvěry na bydlení si tak sjednávají i lidé, kteří by ještě nedávno na ně ani nedosáhli. Developeři tak čelí obrovské poptávce. Její stinnou stránkou a de facto i jedním z důsledkůje prudký nárůst cen nových bytů. Podle Marcela Sourala, šéfa přední developerské společnosti Trigema, někteří developeři v poslední době na trh uvádějí stovky nových bytů, jejichž průměrná cena na metr čtvereční převyšuje i 80 tisíc korun.

Hypotéky jsou nejlevnější v historii České republiky. Jak moc tento fenomén přispívá k růstu poptávky po nových bytech a domech?
Hypotéky jsou jedním z hlavních, ne však jediným důvodem, proč poptávka po novém bydlení dosahuje historicky rekordních čísel. Mezi další důvody patří například příznivé ekonomické očekávání domácí veřejnosti, růst platů a samozřejmě i aktuální projekty, které se nyní na trhu nabízejí.

Je růst poptávky po novém bydlení rovnoměrněji rozvrstvený? Nebo se jen koncentruje do Prahy, středních Čech a Brna?
Nejvyšší zůstává v Praze. Za první pololetí se zde prodalo podle společných statistik společností Trigema, Skanska Reality a Central Group, jejichž metodiku verifikuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, 3 350 nových bytů. Výrazný boom je také v Brně, kde se za stejné období prodalo zhruba tolik bytů, kolik jich bylo za celý minulý rok. Na třetím místě je Jihomoravský kraj, kde je poptávka do značné míry dána právě tím, že Brno vytváří nové pracovní příležitosti. Teprve na čtvrtém je Středočeský kraj. Ve druhém čtvrtletí se tu prodalo 175 bytů. Za ním následuje Olomoucký kraj se 115 a Plzeňský kraj se 110 byty. V dalších oblastech Česka se pak prodávají pouze desítky nových bytů. Rozhodně se v jejich případě nejedná o závratné číslo.

Co lidé poptávají více? Nové byty nebo domy?
Stále platí, že převažuje především zájem o nové byty.

Nedochází díky klesajícím úrokům a naopak rostoucímu zájmu o vlastní bydlení k prudšímu zdražování bytů a domů?
Snižující se nabídka nových bytů je jedním z hlavních důvodů, proč se nyní v tak hojné míře prodávají i dražší bytové jednotky. Další příčinou je u nás to, že někteří developeři v poslední době na trh uvádějí stovky nových bytů, jejichž průměrná cena na metr čtvereční již nyní převyšuje 80 tisíc korun.

Není současný hypoteční boom zárodkem nějakých problémů do budoucna? Nehrozí Česku realitní bublina?
Nejen podle našeho názoru, ale i mínění řady dalších lidí z oboru přehřátí v tuto chvíli nehrozí. Problémem je především to, že se schvaluje málo nových projektů.

Co říkáte na záměr ČNB stopnout stoprocentní hypotéky?
Je to krok správným směrem. Část odpovědnosti by měl hrát již od začátku nákupního procesu i samotný zákazník, pokud se rozhodnul, že si pořídí investici v podobě nového bytu.