Anonymous na aktuálním videu

Anonymous na aktuálním videu Zdroj: reprofoto YouTube.com

Nezapomínáme a neodpouštíme, hlásí hackeři Anonymous. Chtějí rozkrýt sítě kolem teroristy z Nice

 

Hackeři Anonymous jsou opět na scéně: vyhlásili Operaci Nice. Po útoku jedenatřicetiletého Mohameda Lahouaieja Bouhlela opět ukázali, že se s jejich kyberválkou proti teroristům bude muset počítat. V novém videu ujišťují, že odhalí totožnost všech, kdo stojí za atentátem v Nice. Během útoku zemřelo na 84 lidí, další desítky jsou stále v nemocnici.

Je tomu již poněkolikáté, co se hackeři Anonymous ozvali po teroristickém činu ve Francii. Poprvé tomu bylo v lednu roku 2015 po útoku na Charlie Hebdo. Dále pak po rozsáhlých teroristických útocích v listopadu minulého roku, kdy vyhlásili válku Islámskému státu za teror, který zorganizoval ve francouzské metropoli.

 

Jejich výzvy nebyly plané. Povedlo se jim například nabourat twitterové účty podporovatelů Islámského státu, což je pro ně významný komunikační a spojovací kanál. Anonymous zkrátka bojují tím, co dokáží nejlépe. Tím je v tomto případě kyberválka. V nejnovějším videu vyzývají ke spojení humanity proti teroru, a zároveň upozorňují, že veškerou svou činnost nyní budou věnovat tomu, aby odhalili strůjce atentátu ve Francii. Již dříve bylo potvrzeno, že Bouhlel byl napojen na radikální islamistické složky - dá se tedy očekávat, že se hackeři zaměří na jeho islamistické sítě.

 

Anonymous je celosvětově působící skupina špičkových hackerů, která již třináct let organizuje různé kybernetické útoky po celém světě. Jejím terčem byla například firma Sony, ale také například Bílý dům nebo americká FBI. Její poslední úspěšnou akcí je např. zveřejnění členů Ku Klux Klanu. Od ledna se Anonymous zaměřuje právě na Islámský stát – povedlo se již např. zablokovat Twitter a Facebook radikálů ISIS.