Oslněný Jean Reno.

Oslněný Jean Reno. Zdroj: Marek Douša

Hoří gril!
Jean Reno v Karlových Varech.
Jean Reno a redaktorka Reflexu Veronika Bednářová v Karlových Varech.
3
Fotogalerie

Postmoderní rakety, zapálený gril a oslněný Reno. Ve Varech to žije

V kinosálu A hotelu Thermal proběhla v rychlém sledu projekce nového sitcomu České televize Kosmo a projekce dokumentu Houston, We Have a Problem! z produkce HBO. Oba se po svém zabývají vesmírnými projekty. Náhoda? Nemyslím si.

O Kosmu a fiktivním českém vesmírném šlendriánu už jsme psali; Houston, We Have a Problem! se zabývá jugoslávským (!) vesmírným programem a jeho prodejem do Spojených států (které tou dobou značně zaostávaly za Rusy). Množství archivních záběrů (rakety, ale i Tito na mnoho způsobů) plus dotáčky s přímými účastníky vzpomínajícími na staré časy způsobuje, že divákovi nejprve spadne čelist, jako že JE TO VUBEC MOŽNÝ; a pak se dostaví pocit, jakoby se díval na nějakou novou verzi Ropáků.

Klíč k pochopení ovšem nabízejí tvůrci filmu sami, když účinkující filosof Slavoj Žižek hovoří o tom, že pokud se něco nestalo, neznamená to, že to vlastně není svým způsobem pravda. Postmoderní a velmi zneklidňující.

Trochu jsme zatím v našem zpravodajství vynechali jednu z důležitých hvězd, Jeana Rena. Stihl toho za čtyřiadvacet hodin hodně, spolu jsme se ale viděli pouze na tiskové konferenci, poté co tisková mluvčí festivalu okřikla fotografy z bulváru (poznáte podle toho, že neznají nové trendy ve fotografii a stále používají blesky) a přestali ho oslňovat. Když prokoukl, zamával jsem mu z první řady.

Oslněný Jean Reno.Oslněný Jean Reno.|Marek Douša

Tiskovka trvala hodinu a Jean byl uvolněný, příjemný a vtipný. Jeho angličtina není, třebaže žije v Americe, nijak komplikována zbytečně složitými slovy a přízvukem, takže jsem si to užil a neztrácel se v překladu.

Hovořil o filmech, které ovlivnily jeho kariéru, o Leonovi a Magické hlubině, o přátelství s režisérem a producentem Lukem Bessonem, ale i o svých začátcích, kdy s divadlem procestoval půl Evropy. Snad přijede znovu a zdrží se déle.

O tom, že stíháme všechno, může svědčit i tahle fotka minipožáru, který zachvátil gril na tradiční mediapárty a zjevně nebyl plánovanou součástí programu.

Hoří gril!Hoří gril!|Marek Douša

Tím se letošní festival dostal i na specializovaný web pozary.cz. A je to dobře. Píár je důležitou součástí festivalu.