Jan Hřebejk.

Jan Hřebejk. Zdroj: Archív

Hřebejkova Učitelka: O strachu a ohýbání hřbetu

Úspěšnou premiéru má za sebou snímek Učitelka, novinka dvojice Jan Hřebejk a Petr Jarchovský se na karlovarském festivalu uchází o hlavní cenu. Do kin pak snímek natočený na Slovensku, s převahou slovenských herců a ve slovenštině, dorazí už 21. července.

Scénář vznikal vlastně celých pětatřicet let, tedy od doby, kdy se události, jimiž je film inspirovaný, odehrály. „Ty situace jsem zažil, když jsem chodil do 6. a 7. třídy, moji rodiče řešili stejné problémy jako hrdinové filmu,“ vysvětlil Petr Jarchovský. A oč jde? V 80. letech nastoupí na školu nová učitelka; zdánlivě laskavá žena manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči za účelem osobního obohacení. A protože většina rodičů nechce svým dětem zkazit prospěch a tedy i budoucnost, snaží se učitelce vyhovět. Najdou se ale i tací, kteří si to nechtějí nechat líbit.

„Je to takové Pupendo s příběhem,“ charakterizoval film Hřebejk, téma strachu zachycené ve filmu vnímá jako nadčasové. A producentka Kateřina Ondřejková ho doplnila: „I dnes jsme často v pokušení pro malou výhodu ohnout hřbet.“ Podobně jako například ve filmu Musíme si pomáhat nebyl hlavním tématem holocaust a nacismus, tak se tady nehraje o komunismu, ale o lidské důstojnosti, oportunismu a strachu. Stylem vyprávění a strukturou pak snímek může evokovat soudní drama. 

Ve filmu exceluje množství především slovenských herců, v titulní roli uvidíme Zuzanu Mauréry, která učitelce vtiskla podobně vlídnou tvář, jakou měla Velká sestra v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Do českých kin půjde film ve slovenském znění. „Neumím si představit, že bych tyhle skvělé herce nechal předabovat,“ vysvětlil Jan Hřebejk. „Navíc jsme dělali pracovní projekci pro gymnazisty a kromě toho, že neznali slovo cvikla nebo murár, pochopili všechno.“ Za osvětu ohledně slovenštiny nejspíš vděčíme česko-slovenským talentovým soutěžím, což je vlastně hezký vedlejší produkt těchto estrád.