Alí Fajád

Alí Fajád Zdroj: ČTK

Tak nám pustili Fajáda, paní Müllerová...

Alí Fajád, libanonský obchodník se zbraněmi, který byl vyměněn za česká rukojmí držená v Libanonu, je na svobodě, oznámila ČT. Vše je, jak má být, věci jsou na svých místech. A jsem čím dál radši, že jsem tenkrátpozvání na výlet od jeho advokáta odmítl tak příkře, že jsem ho skoro poslal do p**ele.

Magistr Švarc se se mnou sešel v kavárně - ze své iniciativy - a vyprávěl, že zastupuje nebohého libanonského obchodníka, jenž je zcela neoprávněně stíhán za prodej zbraní jihoamerickým teroristům. Z těch se totiž k jeho smůle vyklubali američtí agenti. Klient pan Fajád seděl v Praze a čekal na vydání do USA. Poděkoval jsem za nabídku o cause psát či se setkat s jeho příbuznými a šel domu.

O pár dní později mi pan Švarc napsal mail, kde odhaluje škandální škutečnost: Pan Fajád prý není žádný mrzký obchodník se zbraněmi, ba naopak: Je to čacký agent libanonské tajné služby, který se pokoušel odhalit obchod se zbraněmi. Odpověděl jsem: „Cool story, bro!“, což jsem pochytil od Luďka Staňka. Libanonskou tajnou službu totiž kontroluje Hizballáh.

Místo mne si jeli pohovořit s Fajádovými příbuznými dva kolegové z Jindřichova Hradce (kde jsem se shodou okolností narodil), méně paranoidní než já. Jak to dopadlo, víme všichni: Kluky tam chytli a vyměnili za Fajáda, s tím, že ho převezmou tamní bezpečnostní složky a zavřou. No a teď ho pustili. Ještě se neví, zda bude nějak formálně stíhán na svobodě, nebo zda to celý smáznou už teď. Každopádně se těší plné svobodě v rodném Libanonu a věřím, že připravuje nějaké zcela průhledné, poctivé a legitimní obchody se zbraněmi i nadále.

A zvlášť mi v té souvislosti připadá pikantní jeden detail: Právník Švarc, který v ČR Fajáda zastupoval v rámci advokátní kanceláře, dostal dvě stě tisíc dolarů - asi pět miliónů korun - od rodiny inkriminovaného Alího Fajáda.

Radiožurnálu tvrdil, že peníze, které v Libanonu dostal, byly za právní služby. Přestože neměl od advokátní kanceláře, pro kterou Fajáda zastupoval, zmocnění inkasovat za právní služby platby. Peníze prý zmizely během únosu. A tak je Fajádovo propuštění i z libanonského vězení takovou milou tečkou za tím naším příběhem.