Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ľubomír Kotrha

A dalších 278 miliard pro Řecko. Šest cynických minikomentářů k nové půjčce

Eurozóna opět pomůže Řecku. Nový úvěr tentokrát nevyvolal moc pozornosti - jednak je to letos menší balík peněz, jednak větší strach vzbuzuje možný Brexit a jednak se Řecku pomáhá každý rok a už je to nuda. Zkusme ale na tom všem najít něco pozitivního.

1. Novou půjčku ve výši 10,3 miliard eur (278 miliard korun) poskytne Mezinárodní měnový fond a státy eurozóny. Uvažuje se o dalším zmírnění podmínek včetně snížení úroků. Prý kvůli tomu, aby Řecko mělo čas na reformy. Jako loni, předloni, předpředloni… Daně, smrt a nová půjčka Řecku jsou zkrátka jedinými jistotami, které na světě máme. A jistoty - ty my přece chceme.

2. Řecko pomocí půjčky splatí splátky starých dluhů evropským státům a Mezinárodnímu měnovému fondu. Perpetuum mobile funguje dokonale. Zkuste ho taky u své hypotéky.

3. V prvním čtvrtletí letošního roku se Řecko vrátilo k ekonomickému poklesu, dluh naopak zase roste. Chce to tedy logicky další půjčku, protože ty minulé se moc osvědčily.

4. V rámci vynucených podmínek muselo Řecko znovu zvýšit daně. Daň z přidané hodnoty už na 24 procent. Řecko navíc zavádí nové daně z tabáku, pohonných hmot či placeného televizního vysílání. Zvýšení daní v době takřka hospodářské deprese je super lék. Diagnózu museli dělat skuteční odborníci. Už abychom v tom elitním klubu společné měny byli taky.

5. Řekové podle agentury Reuters už informovali, že některé dodatečné podmínky půjčky nesplní. To nevadí. Podmínky tu nejsou proto, aby se plnily. Podmínky jsou od toho, aby se měnily. Jedině tak eurozóna dokáže, že je dostatečně pružná a dokáže se přizpůsobit všem okolnostem.

6. Podle MMF se řeckému státu nedaří vybírat daně. 55 procent domácností neplatí daně z příjmu vůbec a Řekové celkem dluží na daních 87 miliard eur. Tak to už máme druhý důvod, proč daně ještě víc zvýšit. Víc daní rovná se větší ochota je platit. Jen tak dál. Zkusíme to taky.

Na shledanou zase za rok.