Petr Nečas s manželkou Janou přichází k soudu

Petr Nečas s manželkou Janou přichází k soudu Zdroj: ČTK

Račte dál, soukromí zrušeno. U soudu zveřejnili intimní rozhovor Nečase s jeho partnerkou „Jaňulkou“

Kdo chce a má na to žaludek, může se znovu popást na soukromí expremiéra Nečase a jeho dnešní manželky Jany. Právníci u soudu vyrukovali s novými odposlechy v takzvané „kauze Nagyová“. Připomeňme, že je to ta, v níž podle obžaloby nechala dnešní Nečasova manželka Jana sledovat jeho tehdejší manželku Radku. Přepis intimních hovorů a esemesek se už začal šířit mediální krajinou. Je to ohavné. Cožpak už bylo soukromí definitivně zrušeno jako přežitek starých časů?!

Soud začal v úterý projednávat případ údajného zneužití vojenské tajné služby ke sledování exmanželky bývalého premiéra Nečase někdejší šéfkou jeho kabinetu Janou Nagyovou, dnes Nečasovou. Žalobci tvrdí, že ho tak chtěla přimět k rozvodu. Odposlechy jsou z ledna 2013, tedy půlrok před policejní razií na Úřadu vlády, která nakonec vedla k pádu Nečasova kabinetu. Soud mj. odtajnil rozhovory mezi dnešními manželi Nečasovými či mezi Nagyovou-Nečasovou a Lubomírem Poulem, tehdejším šéfem Úřadu vlády. Zazněla i důvěrná esemeska, v níž Nečas popisoval Nagyové jak se doma přiznal k nevěře.

Nebudeme na tomto místě přepisovat detaily z rozhovorů. Každý si dokážeme bez vynaložení velké fantazie představit, co se děje v manželských trojúhelnících, jak vypadají telefonické hovory a vzkazy mezi milenci, co si dva říkají o tom třetím, který má jít z kola ven. Podle žaloby však mají dokázat, jaký byl vztah obou milenců v době před pádem vlády a jak velký vliv měla autoritativní Nagyová na tehdejšího premiéra, který jí podléhal. Opravdu?

Soudu nikdo nebere, že líčení probíhá – až na jisté okamžiky - veřejně. Ale veřejné propírání intimit je odpudivé. Jako by tu nebyla ta třetí strana trojúhelníku, bývalá manželka Radka a děti. Kdo chrání jejich práva, jejich soukromí?! Jak se mohou bránit? Cožpak je jejich život jen nepodstatnou součástí zjednávání spravedlnosti v jakémsi vyšším zájmu?

Přehrávání odposlechů mělo být uzavřené. Do intimit dvou lidí veřejnosti nic není, za ochranu práv třetích osob – tedy exmanželky Radky a jejích dětí – bychom se měli brát. Spravedlnost přece nemůže být tak tupá a bezohledná.

Připomeňme jen pro úplnost: Soud nerozhoduje a nemá rozhodovat o morálce bývalého premiéra a jeho „Jaňulky“. Má posoudit, zda tři vojenští zpravodajci a šéfka kabinetu předsedy vlády opravdu spáchali trestný čin.