Zásahovka GIGN (ilustrační foto).

Zásahovka GIGN (ilustrační foto). Zdroj: Domenjod (CC BY-SA 4.0)

Lupiči si naběhli. Chtěli vyloupit McDonald, kde zrovna večeřela četnická zásahovka

Špatný cíl si ve špatnou dobu vybrali dva ozbrojení lupiči ve francouzském městečku Ecole-Valentin. Vpadli do fast foodu, kde zrovna – v civilu – jedlo jedenáct příslušníků elitní četnické jednotky GIGN, která se specializuje mj. právě na akce s rukojmími.

První z lupičů vystřelil napřed do vzduchu, že to jako s loupeží myslí vážně a ať nikdo nic nezkouší. Četníci to brali s klidem, počkali, až banditi seberou asi dva tisíce eur a obrátí se na odchod.

„Během loupeže se četníci neprojevili,“ uvedla pro média prokurátorka Edwige Roux-Morizotová. „Použití zbraní nepřicházelo v úvahu, aby případné následky neohrozily množství přítomných osob.“

Ale pak to šlo ráz na ráz, četníci se do nich pustili. Lupič s kořistí při útěku upadl na eskalátoru a neměl šanci, kumpána jeden z četníků na parkovišti střelil do břicha. Oba mladíci skončili v nemocnici a soudu se nevyhnou. Celkem záchranáři ohlásili tři zraněné, ale nijak vážně.

GIGN – Groupe d'intervention de la Gendarmerie nationale neboli Zásahová skupina národního četnictva spadá (stejně jako celé četnictvo) napůl pod vnitro a napůl pod armádu. Zásahovka se zaměřuje na boj s terorem, akce s rukojmími či na gangstery. Zastřelila například zabarikádované bratry Kouachiovy, kteří stříleli v redakci Charlie Hebdo. Teď četníky samozřejmě čeká fotbalové Euro.