Horníci na dole Darkov

Horníci na dole Darkov Zdroj: Profimedia

Soud poslal OKD do úpadku

Krajský soud v Ostravě dnes poslal těžební společnost OKD do úpadku. Věřitelé mají dva měsíce na to, aby přihlásili své pohledávky. Soud jmenoval insolvenčním správcem Leeho Loudu, na srpen nařídil přezkumné jednání a svolal schůzi věřitelů.

Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost OKD, v návrhu uvedla, že dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun a nedokáže je splácet.

Samosoudce Petr Kula uvedl v usnesení, že soud má osvědčen úpadek z dokladů předložených dlužníkem, tedy firmou OKD. Přezkumné jednání soud nařídil na 9. srpen, o den později se bude konat schůze věřitelů. Na ní předloží insolvenční správce zprávu o své dosavadní činnosti a věřitelé budou rozhodovat, jakým způsobem se úpadek společnosti bude řešit. Možnosti jsou dvě: buďto konkurz, při němž má konkurzní správce za úkol zpeněžit majetek dlužníka tak, aby uspokojil co nejvíce nároků věřitelů, nebo šetrnější reorganizace. Při povolené reorganizaci by se postupovalo podle reorganizačního plánu, který by schvaloval věřitelský výbor.

V dolech OKD zatím funguje běžný provoz a dál se těží uhlí. Společnost má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.