Tim Peake

Tim Peake Zdroj: Profimedia.cz

Londýnský maraton běžel ve vesmíru na ISS i astronaut Peake

Londýnský maraton, který dnes v 11:00 SELČ odstartoval v britské metropoli, běžel ve vesmíru zároveň s jeho účastníky i britský astronaut Tim Peake. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ovšem musel využít běžeckého pásu a kvůli gravitaci byl k němu připoután ve zvláštním postroji.

Tradičních 42 kilometrů uběhl Peake podle zatím neoficiálního času za tři hodiny, 35 minut a 21 vteřin. Dole na Zemi obhájil prvenství v maratonu Keňan Eliud Kipchoge v druhém nejlepším čase všech dob dvě hodiny, tři minuty a pět vteřin.

Peake, který se k posádce na ISS přidal před čtyřmi měsíci, už před začátkem maratonu uvedl, že postroj se stane po 40 minutách velmi nepohodlným. Čtyřiačtyřicetiletý bývalý pilot RAF, který v roce 1999 uběhl londýnský maraton ve vynikajícím čase tři hodiny, 18 minut a 50 sekund, tentokrát vzhledem ke ztíženým podmínkám v kosmu nepředpokládal, že by opět podal tak kvalitní výkon.

Členové posádky ISS běhají na pásu povinně každý den dvě a půl hodiny, aby neztratili svalovou hmotu. Na ISS už maraton úspěšně zaběhla v roce 2007 Američanka Sunita Williamsová.