Techniky má pro celou kapelu.

Techniky má pro celou kapelu. Zdroj: Jacob Collier

Debutové album z pokojíčku.
Jó, kdo z vás nikdy neměl v děcáku studio?
Fešák Jacob Collier.
Basa tvrdí muziku.
Cucák? Mistr!
5
Fotogalerie

Kopa nástrojů a hromada hlasů k tomu, to je virální jazzman Jacob Collier. V pátek v Akropoli

Vypadá jako mlíčňák, kterého zrovna vzali na konzervatoř, ale tenhle chlapík by tam z fleku mohl vyučovat na většině oborů. Tedy pokud nemá problém s lidmi – všechnu muziku si dělá sám, od A do Z.

Píseň složí (pokud nepřebírá nějaký slavný hit), zaranžuje, zahraje na neskutečnou škálu nástrojů (ovládá jich evidentně víc, než kolik běžný smrtelník zvládne vyjmenovat), nazpívá všechny vícehlasy (v úžasném rozsahu), celé si to v pokojíčku natočí a pak to nahraje na Youtube. A sbírá statisíce a milióny diváků (jistě hlavním lákadlem není jeho atraktivní zjev srovnatelný s Justinem Bieberem). A stylově pak album pojmenoval In My Room.

Že to není jen kouzlení s počítačem, se můžete přesvědčit v pátek 8. dubna v pražské Akropoli v rámci sedmého ročníku seriálu Mladí Ladí Jazz. Jacob Collier během své show ovládá přes deset hudebních nástrojů a za svou poměrně krátkou kariéru už si zahrál s takovými hvězdami, jako jsou Quincy Jones, Herbie Hancock, Chick Corea či Becca Stevensová. V současnosti připravuje album ve spolupráci s newyorskou fusion-jazzovou kapelou Snarky Puppy.

Jacobova hudba v sobě snoubí jazz, groove, folk, trip-hop, klasickou hudbu, gospel, soul a samozřejmě hodně improvizace. Proslul předělávkami (mnohé hned tak nepoznáte) od Stevieho Wondera, potažmo Michaela Jacksona či Raye Charlese, ale jeho vlastní tvorba není o nic slabší.