Desi daru, pálenka oblíbená mezi chudými.

Desi daru, pálenka oblíbená mezi chudými. Zdroj: Human3015 (CC BY-SA 4.0)

Silniční varování v Ladaku.
Úřady likvidují zabavený alkohol.
Úřady likvidují zabavený alkohol.
Desi daru se málokdy pije pro radost...
4
Fotogalerie

Další indický stát zakázal alkohol. Náhle a úplně

Indický stát Bihár počínaje dneškem zakázal veškerý prodej alkoholu. Jde o překvapivý krok, který se vztahuje i na všechny bary a hotely.

Vláda tohoto svazového státu oznámila konec prodeje místně páleného alkoholu minulý týden a uvedla, že úplný zákaz bude rozdělen do šesti měsíců. Ovšem nejvyšší zvolený představitel státu Nitiš Kumár uvedl, že prodej místního alkoholu je natolik populární, že se vláda rozhodla přistoupit k úplnému a okamžitému zákazu. A dodal, že zpětná vazba z různých míst Biháru ukazuje, že tento vládní krok má všeobecnou podporu.

"Mám pocit, že jde o správný čas pro společenskou změnu v Biháru," řekl Kumár novinářům. Nečekaný vládní krok ale zaskočil majitele obchodů a barů, kteří nyní čekají na vládní pokyny, jak mají naložit se svými zásobami. Odhaduje se, že zákaz bude místní vládu stát v přepočtu asi 600 milionů dolarů ročně z daní z prodeje alkoholu.

Místní výrobci alkoholu mohou dál pokračovat v produkci, pokud ji budou prodávat jinde než v Biháru. Úplný zákaz alkoholu platí ještě v řadě dalších indických států - Gudžarátu, Nágsku a Manípuru, víceméně také na soustroví Lakšadvíp (Lakadivy), kde převažují muslimové, či Kérale. Oficiální výjimky se ale najdou. Ve všech státech s prohibicí nicméně čile kvete obchod s pančovanou pálenkou.