Primátorka předala prezidentovi klíč od Prahy.

Primátorka předala prezidentovi klíč od Prahy. Zdroj: ČTK

Přípitek
Letiště se čínské výpravě líbí.
Matička Praha a tatíčci prezidenti.
Tak kterou by sis vybral, kamaráde?
Pavel Panda Medvěd je tváří čínské superligy.
7
Fotogalerie

Po prezidentu Si Ťin-pchingovi by se mohla jmenovat ulice v Praze

Inkoust na podepsaných dohodách ještě ani nezaschl, případy protičínských výtržností nejsou zdaleka všechny prošetřeny, a už je tu další známka plíživé invaze z Čínské lidové republiky, podporovaná (nejen) Hradem: po prezidentovi Si Ťin-pchingovi by se prý mohla jmenovat ulice v Praze.

Ke „hmatatelným“ projektům v podobě přílivu peněz by Hrad rád přidal nějaká symbolická gesta česko-čínského přátelství. Funguje už kamarádství krtečka a pandy, Pavel Nedvěd, fotbalová legenda, byl během návštěvy ve Strahovském klášteře jmenován tváří fotbalové superligy Čínské lidové republiky, Číňané zase symbolicky vstupují do českého pivovarnictví či médií. A další symbol přátelství by měl být urbanistický.

„Česká republika může být jakýsi bezpečný přístav pro tuto čínskou investiční expanzi. Každá loď potřebuje přístav, do kterého se vrátí a který ji neohrožuje,“ řekl Miloš Zeman v rozhovoru pro opoziční časopis Týden.

Nápad nicméně vzešel z pražského magistrátu, který jen pár týdnů před návštěvou prezidenta uzavřel s čínskou metropolí Pekingem smlouvu o sesterství, územní celistvosti a pandě. A prezident Si nyní dostal od Adriany "Lítačky" Krnáčové klíč od městských bran (v duchu podobné tradice, v níž dostává klíč od města král majálesu) a příslib ulice.

„Věřím, že pokud jako opice budeme zvídaví a otevření novým projektům a jako oheň zůstaneme zapáleni pro budoucí spolupráci, dosáhneme na poli dalšího rozvoje vzájemných vztahů vynikajících výsledků,“ prohlásila zvídavá a otevřená primátorka Krnáčová.

A nebude to ledajaká ulice, jež bude prezidentu zasvěcena: symbolů nese hned několik. Bude to první ulice, kterou většina návštěvníků České republiky spatří. Je totiž přímo v srdci letiště, kterého se týká řada investic a projektů spojených s Novou hedvábnou stezkou. Samozřejmě přímo Letiště Václava Havla (!). Spojuje nový terminál s Kašparovou ulicí a zatím se jmenuje Schengenská.

„Vzhledem k vývoji v EU je patrné, že název ulice brzy ztratí význam,“ konstatuje David Hajájek z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. „A aby se takto exponovaná komunikace jmenovala po zapadlé vesničce v zapadlém Lucembursku, to by byla přece škoda. Takže je k přejmenování více než vhodná.“